Πώς θα έρθουν οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία;

Με θέμα "Μεταρρυθμίσεις στην Υγεία: η Ελλάδα μπορεί;" πραγματοποιήθηκε το 7ο Pharma & Health Conference 2016 στο Divani Caravel. Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν ως ομιλητές κορυφαίοι πολιτικοί και επιστήμονες από τον διεθνή χώρο, εκπρόσωποι της ΕΕ και στελέχη επιχειρήσεων με εξειδίκευση στο σχεδιασμό, στην εφαρμογή και στην αξιολόγηση μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Υγείας. Φυσικά, στο συνέδριο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Πολιτείας και Συλλόγων Ασθενών, γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί και άλλοι επαγγελματίες υγείας.
Οι στόχοι του συνεδρίου μοιράστηκαν σε δύο βασικά σκέλη: το πρώτο ήταν ηαποτίμηση των μνημονιακών μέτρων στην Υγεία και στην Οικονομία ενώ στο πλαίσιο του δεύτερου συζητήθηκαν από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά το χώρο της Υγείας, τα προβλήματα και οι ιδιαίτερες ανάγκες της, οι προτεραιότητες, οι προκλήσεις και τα εμπόδια στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κράτους και παρόχων υγείας, η αποζημίωση νέων θεραπειών και τεχνολογιών με βάση την αξίας τους, αλλά και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας  και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. 
Ανάγκη για εθνική πολιτική φαρμάκου
Παρά τα συνεχή πλήγματα που έχει δεχτεί ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας, μπορεί να τραβήξει μπροστά το άρμα της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας της χώρας, τόνισαν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ. Με ιδιαίτερη έμφαση τονίστηκε ωστόσο η ανάγκη να υπάρξει εθνική πολιτική φαρμάκου. 
"Ο τομέας της Υγείας, τον οποίο όλοι μας υπηρετούμε, είναι αδιαμφισβήτητα στον πυρήνα της ουσιαστικής προόδου μιας χώρας και απόλυτο μέτρο για την ασφάλεια των πολιτών και την σχέση τους με το κράτος. Ταυτόχρονα όμως αυτό που συχνά παραγκωνίζεται δεν είναι απλά η σημαντική συνεισφορά του κλάδου στην ελληνική οικονομία, αλλά η αναπτυξιακή δυναμική που φέρνει με τη δημιουργία προστιθέμενων αξιών που μεταφράζονται σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα, για την οικονομία, για τους πολίτες. Με υπερβάσεις και ρεαλισμό, ώστε να δοθεί περιεχόμενο στο στόχο της βιωσιμότητας, της δικαιοσύνης και του εκσυγχρονισμού του Συστήματος Υγείας με αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα. Άλλωστε, το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά και Εθνικό Κεφάλαιο, είναι μέρος της λύσης και απαραίτητο για να πιστέψει μία χώρα πως είναι γερή και δυνατή, ώστε να ελπίζει πως τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα” ανέφερε στην έναρξη του συνεδρίου ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ
Τα απαραίτητα μέτρα για τη χρηματοδότηση της υγείας τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρος Τρύφων. "Ο κλάδος μπορεί να συνεισφέρει χωρίς να αυξηθεί το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης, και στην κατεύθυνση αυτή έχει υποβάλλει σχετικές προτάσεις κοστολογημένες. Αυτό που χρειάζεται όμως, είναι να υπάρξει ένας σταθερός συνομιλητής και να υπάρξει συνεννόηση, αν θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης της υγείας και τα χρήματα να κατευθύνονται στο σωστό σημείο. Στη χώρα υπάρχει ποιοτικό φάρμακο σε χαμηλή τιμή. Χρειάζεται όμως έλεγχος στην υποκατάσταση παλαιών φαρμάκων με νεώτερα και ακριβότερα και έλεγχος στην εισαγωγή νέων φαρμάκων στο σύστημα, ώστε τα παλαιά και φθηνά φάρμακα να δώσουν χώρο στα καινοτόμα φάρμακα και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα, καθώς είμαστε στα όρια της αποεπένδυσης", υπογράμμισε ο κ. Τρύφων. Επανέλαβε, ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εθνική πολιτική φαρμάκου και υπογράμμισε ακόμη, ότι η φαρμακοβιομηχανία είναι ένας κλάδος στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η χώρα προκειμένου να βγει από την κρίση. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται και από μελέτη της κυβέρνησης για την αναπτυξιακή διάσταση της φαρμακοβιομηχανίας η οποία θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο.
Έρευνα για την πραγματική φαρμακευτική δαπάνη
Στο συνέδριο αναφέρθηκε και η έρευνα για τον υπολογισμό της πραγματικής Φαρμακευτικής Δαπάνης που διεξάγει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), τις παραμέτρους της οποίας παρουσίασε από το βήμα του 7ου Pharma & Health Conference, ο Καθηγητής & Διευθυντής του Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Αναπληρωτής Κοσμήτορας της ΕΣΔΥ, Ν. Μανιαδάκης.

Στην ομιλία του για τις Οικονομικές Διαστάσεις της Φαρμακευτικής Πολιτικής, ο κ. Μανιαδάκης αναφέρθηκε και στους παράγοντες διαμόρφωσης της. "Δεν είναι μόνο το ΑΕΠ", τόνισε ο Καθηγητής. "Το ύψος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης πρέπει να επαναξιολογηθεί και να αυξηθεί δεδομένου το ότι επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες εκτός το ΑΕΠ". Κατά τον καθηγητή, δεδομένης της αύξησης στην συμμετοχή των ασθενών πρέπει να θεσμοθετηθούν μέτρα για προστασία των οικονομικά αδυνάτων από δυσανάλογα υψηλές συμμετοχές που δύναται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερίας τους.  Προειδοποίησε, δε, ότι η τιμολογιακή πολιτική έχει εξαντλήσει τα όρια αποδόσεων και περαιτέρω μειώσεις στις τιμές εγκυμονούν κινδύνους απόσυρσης φαρμάκων και παράλληλα τροφοδοτούν φαινόμενα αντίστροφης υποκατάστασης και αύξηση των δαπανών. "Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να προστατευθούν τα φθηνά φάρμακα από περαιτέρω μειώσεις", τόνισε, προσθέτοντας πως στην Ελλάδα τα καινοτόμα φάρμακων είναι στο 60% της τιμής στην Ευρώπη.
"Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στην ποσότητα των φαρμάκων που συνταγογραφούνται καθώς και αύξηση του ποσοστού χρήσης των ακριβότερων φαρμάκων και όχι πάντοτε απαραίτητων νεότερων φαρμάκων" συμπλήρωσε ο κ. Μανιαδάκης. "Η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων δύναται να συμβάλει σημαντικά στην μείωση της δαπάνης, ωστόσο δεν είναι απότοκο των μειώσεων των τιμών τους, που μάλλον λειτουργούν αντίστροφα, αλλά αποτέλεσμα άλλων πολιτικών που πρέπει να θεσμοθετηθούν", κατέληξε. Η έρευνα της ΕΣΔΥ αναμένεται το Σεπτέμβριο.
capital.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου