Αναδρομικό χαράτσι σε πωλήσεις ακινήτων από το ...2002

Πηγή για άντληση φορολογικών εσόδων εκτιμά ότι θα εντοπίσει το υπουργείο Οικονομικών στις αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν ακόμη και πριν από 10 χρόνια στην ένδοξη περίοδο της κτηματαγοράς.
Με την ενεργοποίηση του καινούργιου «καταθεσιολογίου» οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να εντοπίσουν μεγάλες τραπεζικές συναλλαγές –καταθέσεις ή αναλήψεις- που πραγματοποιήθηκαν από το 2002 και μετά. Τι ευελπιστεί να εντοπίσει το υπουργείο Οικονομικών; Αγοραπωλησίες ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τίμημα υψηλότερο της αντικειμενικής αξίας, την ώρα που στο συμβόλαιο αναγραφόταν η αντικειμενική τιμή για προφανείς λόγους μείωσης του φόρου μεταβίβασης ή ακόμη και του «πόθεν έσχες».
Σε περίπτωση που εντοπιστούν τέτοιες περιπτώσεις –οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τις μεγαλύτερες συναλλαγές- θα αναζητηθούν οι χαμένοι φόροι μεταβίβασης (σ.σ την προηγούμενη δεκαετία ο φόρος μεταβίβασης υπολογιζόταν ακόμη και με 11%) ενώ θα ελεγχθεί εκ νέου το πόθεν έσχες όχι με βάση την αντικειμενική αξία που αναγράφηκε στο συμβόλαιο αλλά με βάση το πραγματικό τίμημα.
Στο απυρόβλητο θα μείνουν όσοι πλήρωσαν με… βαλίτσα.
Από τους αγοραστές ακινήτων που προχώρησαν σε αυτή την πρακτική –πρόκειται σχεδόν για το σύνολο των αγοραστών καθώς υπήρχε τότε μια σιωπηρή συμφωνία με τις φορολογικές αρχές οι μεν να αναγράφουν χαμηλότερα αξία και η εφορία να επιβάλλει υψηλό φορολογικό συντελεστή- θα αναζητηθεί μέσω του τραπεζικού λογαριασμού αν υπήρξε μεταφορά χρημάτων στους πωλητές χωρίς να εμφανίζεται το τίμημα στο συμβόλαιο. Επίσης, θα διερευνηθεί αν τίθεται θέμα τεκμηρίων, δηλαδή αν ο αγοραστής μπορεί να δικαιολογήσει το τίμημα, όχι αυτό που εμφανίστηκε στο συμβόλαιο αλλά το πραγματικό.
Είναι προφανές ότι κινδυνεύουν περισσότερο αυτοί που κινήθηκαν μέσω τραπεζικού συστήματος –ήταν σύνηθες το φαινόμενο τότε οι τράπεζες να συμμετέχουν στην «παρανομία» χορηγώντας καταναλωτικά δάνεια για να πληρωθεί το εκτός συμβολαίου τίμημα- ενώ στο απυρόβλητο θα μείνουν όσοι πλήρωσαν με… βαλίτσα.
Στην πράξη, αυτοί οι έλεγχοι είναι δύσκολο να αποδώσουν εισπρακτικά καθώς μπαίνει στη μέση το θέμα των παραγραφών. Έμπειροι νομικοί και συμβολαιογράφοι, επισημαίνουν ότι οι φορολογικές παραβάσεις περί εισοδήματος ουσιαστικά παραγράφονται στα 5-7 χρόνια πράγμα που σημαίνει ότι δύσκολα θα υπάρξουν έσοδα για το υπουργείο Οικονομικών από μη κάλυψη τεκμηρίων και πόθεν έσχες. Όσον αφορά στους φόρους μεταβίβασης, εφόσον εντοπιστεί διαφορά, ο φόρος θα υπολογιστεί με τον σημερινό συντελεστή δηλαδή το 3%. 

kathimerini.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου