Χαλκιδική: «Λουκέτα» και αποδυνάμωση αστυνομικών υπηρεσιών


Εκπρόσωποι φορέων του νομού καταθέτουν τις απόψεις τους
Έντονος προβληματισμός επικρατεί και στη Χαλκιδική ενόψει ψήφισης του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προωθούμενο σχεδιασμό καταργούνται το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας, το Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Νέας Τρίγλιας, το Αστυνομικό Τμήμα Γαλάτιστας ενώ υποβαθμίζεται σε Σταθμό το Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας. Παράλληλα, ιδρύεται  Αστυνομικό Τμήμα Αριστοτέλη. (περισσότερα εδώ)
Το halkidikifocus.gr, συνεχίζοντας το ρεπορτάζ, φιλοξενεί σήμερα τις θέσεις εκπροσώπων πολιτικών φορέων και της Αυτοδιοίκησης.
Η Κ. Ιγγλέζη
Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, σχολιάζοντας τη γενικότερη στρατηγική της Κυβέρνησης για την Ελληνική Αστυνομία, σημειώνει πως στόχος είναι ο καλύτερος συντονισμός των δυνάμεων ασφαλείας.
Σχετικά με την κατάργηση του Τμήματος Τουριστικής Αστυνομίας στο νομό γνωστοποιεί πως θα παρέμβει προς το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να επιτευχθεί η κατάλληλη λύση. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία υπολειτουργεί όλα τα προηγούμενα χρόνια και ενισχυόταν εποχικά με προσωπικό για τις ανάγκες της θερινής περιόδου.
Για την υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Αρναίας, η κ. Ιγγλέζη υποστηρίζει πως ο Σταθμός επαρκεί για τις ανάγκες της περιοχής. «Στον ίδιο Δήμο θα λειτουργήσει ακόμη ένας Αστυνομικός Σταθμός, στην Ουρανούπολη. Μια πολύ θετική απόφαση για την προ του Άθω περιοχή με τους χιλιάδες επισκέπτες του Αγίου Όρους» εξηγεί. Εξάλλου, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός Τμήματος ανά Δήμο με εξαίρεση –όπως λέει- πολυπληθείς περιοχές όπως ο Δήμος Νέας Προποντίδας. «Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ λογικό να λειτουργούν δύο Α.Τ. στο συγκεκριμένο Δήμο, καθώς πέρα από την έδρα του τα Νέα Μουδανιά και η Νέα Καλλικράτεια δέχεται κάθε καλοκαίρι μεγάλο αριθμό επισκεπτών» επισημαίνει.
Η κυβερνητική βουλευτής χαιρετίζει την ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος Αριστοτέλη και σύμφωνα με πληροφορίες θα λειτουργήσει στην Ιερισσό.«Από το 2013, λόγω της κατάστασης ΒΑ Χαλκιδική, το Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού βρισκεται σε αναστολή λειτουργίας με συνέπεια η ευρύτερη περιοχή να μείνει κυριολεκτικά αφύλακτη. Δεν ήταν λίγα τα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων σπιτιών ενώ υπήρχε διάχυτη η αίσθηση ότι ‘κανείς δεν μας ελέγχει’. Συνεπώς η επαναλειτουργία του είναι επιβεβλημένη»τονίζει με νόημα. «Και από τη στιγμή που η τουριστική κίνηση συσσωρεύεται γύρω από την Ιερισσό το Α.Τ. Αριστοτέλη πρέπει να βρίσκεται στην έδρα του ομώνυμου Δήμου» προσθέτει.
Τέλος, η κ. Ιγγλέζη προτείνει τη δημιουργία Τμήματος Τροχαίας Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, όπου δεν υπάρχει μέχρι σήμερα και οι ανάγκες καλύπτονται από την αντίστοιχη υπηρεσία του Πολυγύρου. «Η αυξημένη κίνηση στην περιοχή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού απαιτεί συνεχή παρουσία της Τροχαίας» αναφέρει.
Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη
Παρέμβαση προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Τόσκα για τη διατήρηση του Αστυνομικού Τμήματος Αρναίας σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη, όπως αποκαλύπτει στοhalkidikifocus.gr, ο Δήμαρχος Γιώργος Ζουμπάς. Το θέμα συζητείται στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Με την απόφαση που θα ληφθεί θα ζητήσουμε από τον αρμόδιο υπουργό να υιοθετήσει την άποψή μας» σημειώνει ο κ. Ζουμπάς.
Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι στα όρια του Δήμου εντοπίζονται ιδιαιτερότητες, όπως οι μεγάλες αποστάσεις, η Αρναία βρίσκεται στον ορεινό όγκο ενώ παραμένουν ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. «Θα πρέπει να παραμείνουν και τα δύο Αστυνομικά Τμήματα για την καλύτερη και ομαλή αστυνόμευση» υποστηρίζει
Τέλος, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη δηλώνει αντίθετος στην κατάργηση της Τουριστικής Αστυνομίας, διατυπώνοντας ταυτόχρονα ερωτήματα και προβληματισμούς. 
Ο Στ. Βαλιάνος
Από τους αιρετούς που αντέδρασαν έντονα από την πρώτη στιγμή στις προωθούμενες αλλαγές ήταν ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και Περιφερειακός Σύμβουλος Χαλκιδικής, Στυλιανός Βαλιάνος. Μιλώντας στο halkidikifocus.gr καταθέτει τις απόψεις και τα επιχειρήματά του αναφορικά με όσα προβλέπει το Σχέδιο Π.Δ.
«Είναι απαράδεκτη η σκέψη για κατάργηση της Τουριστικής Αστυνομίας Χαλκιδικής. Πρόκειται για μία δομή απαραίτητη για έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς νομούς της Ελλάδας. Οπωσδήποτε χρειάζεται ενίσχυση, αλλά η απουσία της θα δημιουργήσει τεράστια ζητήματα ελέγχου σε χιλιάδες τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις» υποστηρίζει.
Ο κ. Βαλιάνος τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας του Α.Τ. Ιερισσού, αφήνοντας ωστόσο αιχμές για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον πρώην Δήμο Σταγίρων-Ακάνθου. «Ο κόσμος της περιοχής θα πρέπει να πάψει να πληρώνει τις ενέργειες ορισμένων ανεγκέφαλων που με τις ενέργειές τους εξέθεσαν μια ολόκληρη περιοχή αφήνοντάς την χωρίς αστυνόμευση» αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Λαμβάνω υπόψη μου την ανησυχία των ίδιων των αστυνομικών υπαλλήλων που θα υπηρετήσουν στο εν λόγω Αστυνομικό Τμήμα, φοβούμενοι για την προσωπική τους κατάσταση και των οικογενειών τους, πλην όμως η τοπική κοινωνία θα πρέπει να εγγυηθεί για την ασφαλή λειτουργία του Τμήματος και να θέσει στο περιθώριο όσους εκφεύγουν της δημοκρατικής και νόμιμης συμπεριφοράς».
Ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου χαρακτηρίζει ιστορικά και στρατηγικά απαράδεκτη και μακριά από την πραγματικότητα την πιθανολογούμενη κατάργηση ή υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Αρναίας. «Βρίσκεται στην περιοχή από το 1910, καλύπτει το σύνολο του ορεινού όγκου της Βόρειας Χαλκιδικής, μια δύσβατη περιοχή, όπου το χειμώνα επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες. Αυτά τα γεγονότα επιβάλλουν την αρχή της εγγύτητας στην αστυνομική υπηρεσία επί 24ώρου βάσεως» υποστηρίζει κατηγορηματικά.
Ο κ. Βαλιάνος υπενθυμίζει ακόμη την κατάσταση στις Σκουριές με τις κινητοποιήσεις για τη μεταλλουργία χρυσού, όπου το Α.Τ. Αρναίας βρίσκεται σε «απόσταση αναπνοής». «Κάποιοι ανεγκέφαλοι σκαρφίστηκαν να κλείσουν την πιο χρήσιμη αστυνομική αρχή της Ελλάδας. Επιθυμούν την αναρχία και την ασυδοσια; Δεν εξηγείται διαφορετικά μια τέτοια επιλογή, που ξεφεύγει από κάθε όριο λογικής αλλά και στρατηγικής επιλογής σχεδιασμού και εκτέλεσης επιχειρήσεων (για αστυνομία μιλάμε). Εδώ και χρόνια λόγω αυτής της κατάστασης, το Α.Τ. Αρναίας επενέβη σε χιλιάδες περιπτώσεις λόγω της κοντινής του απόστασης. Και τώρα θα το καταργήσουμε; Και θα περιμένουμε να έρθουν αστυνομικές δυνάμεις από πού; Σε ποια λογική αντέχει αυτό;» αναρωτιέται με νόημα.
Ακόμη υπογραμμίζει το γεγονός ότι υπάρχει νέο διαθέσιμο κτίριο για τη μεταστέγαση του Α.Τ. Αρναίας ενώ στον ίδιο χώρο έχει σχεδιαστεί η δημιουργία πρατηρίου υγρών καυσίμων της Αστυνομίας για τον ανεφοδιασμό των περιπολικών και των υπόλοιπων οχημάτων, καθώς σήμερα μεταβαίνουν για καύσιμα στο Βατοπέδι ή τη Νέα Τρίγλια.
«Δεν κατανοώ τη θέση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν ότι η ευρύτερη περιοχή της Αρναίας μπορεί να καλυφθεί με την παρουσία Αστυνομικού Σταθμού. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη όπως και η τοπική βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για την εξέλιξη των πραγμάτων» επισημαίνει ο κ. Βαλιάνος.
Τέλος, χαρακτηρίζει λανθασμένη την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Γαλάτιστας τονίζοντας ότι θα δημιουργήσει μεγάλο κενό ενώ υποστηρίζει πως βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση η διατήρηση δύο Α.Τ. στον Δήμο Νέας Προποντίδας (Ν. Μουδανιά, Ν. Καλλικράτεια). «Κάτι τέτοιο επιβάλλεται να γίνει και στην περίπτωση της Αρναίας ‘παραβιάζοντας’ το δήθεν καλλικρατικό μοντέλο αναδιάρθρωσης» καταλήγει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χαλκιδικής.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου