«Φάτε ως Έλληνες και νικήστε το Αλτσχάιμερ»

Οι επιστήμονες το λένε ξανά και ξανά: όπως οι Έλληνες και θα προστατεύσετε τον εγκέφαλο σας από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι πολλαπλά και διαπιστωμένα βάσει επιστημονικών ερευνών, αφού τα υγιεινά λιπαρά, τα φρούτα και τα λαχανικά που περιλαμβάνει ωφελούν κάθε όργανο και σύστημα του σώματος και μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα, η μεσογειακή διατροφή δρα προστατευτικά και για τον εγκέφαλο, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Φάτε λοιπόν φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, όσπρια, ξηρούς καρπούς, βότανα και μπαχαρικά και δευτερευόντως ψάρι, θαλασσινά και καθαρό κρέας.
Μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε στην Αυστραλία υπέδειξε ότι η τήρηση των κανόνων της μεσογειακής διατροφής συνδέεται με σημαντικά βελτιωμένη γνωστική λειτουργία, καλύτερη μνήμη και καλύτερες γλωσσικές δεξιότητες. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα οφέλη αυτά παρατηρούνται σχεδόν στον ίδιο βαθμό σε όλους τους πληθυσμούς του πλανήτη.

Πολυάριθμα οφέλη για την καρδιά, τα οστά και τον εγκέφαλο
Η δημοσίευση της αυστραλιανής μελέτης έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με μια αμερικανική μελέτη από ειδικούς της Mayo Clinic επί του ίδιου θέματος, με τα αποτελέσματα να συνάδουν στις δύο περιπτώσεις. Πρόκειται για μια σημαντική προσθήκη στον ήδη σημαντικό όγκο δεδομένων που δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή –και κυρίως τα υγιεινά λιπαρά της– παρέχουν πολυάριθμα οφέλη για την καρδιά, τα οστά, τον εγκέφαλο και όχι μόνο.
«Γιατί η τήρηση των κανόνων της μεσογειακής διατροφής συνδέεται με μικρότερο ρυθμό γνωστικής κατάπτωσης; Η μεσογειακή διατροφή δίνει την ευκαιρία να επέμβει κανείς σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου» αναφέρει ο Ρόι Χάρντμαν από το Πανεπιστήμιο Σουίνμπερν της Μελβούρνης και ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης.
Η υψηλή συγκέντρωση Ω-3 λιπαρών και βιταμινών, σε συνδυασμό με τη χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών και κόκκινου κρέατος, συνδέονται λιγότερες φλεγμονές στο σώμα. Επίσης, η μεσογειακή διατροφή εξασφαλίζει επάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών, αποκαθιστώντας ανισορροπίες σε βιταμίνες και μέταλλα και παράλληλα βελτιώνοντας το μεταβολισμό. Ακόμη, το εν λόγω διατροφικό πλάνο βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ επειδή η βασική πηγή λιπαρών είναι το ελαιόλαδο αντί για το βούτυρο, το γάλα ή το τυρί, κάτι που με τη σειρά του βοηθά στη διατήρηση του σωματικού βάρους και την πρόληψη της παχυσαρκίας.
Αξιοσημείωτο εύρημα των Αυστραλών ερευνητών ήταν ότι η θετική επίδραση της μεσογειακής διατροφής στον εγκέφαλο δεν περιορίζεται στους ηλικιωμένους. Δεδομένου ότι το Αλτσχάιμερ ξεκινά να αναπτύσσεται στον εγκέφαλο πολλά χρόνια πριν εκδηλωθούν εμφανή συμπτώματα αλλά και ότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη νευροεκφυλιστική νόσο, η γνώση των παραγόντων κινδύνου και πιθανών προληπτικών μέτρων, όπως η σωστή διατροφή, αναδεικνύονται πιθανώς σε ισχυρά όπλα για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου