Σημαντική ανακάλυψη από την ομάδα του Έλληνα καθηγητή Δημήτριου Καρούση πέτυχε το θαύμα…

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε νέα εξέλιξη στην πρωτοπόρο θεραπευτική του μέθοδο, η οποία επιβραδύνει την εξέλιξη της Αμυοτροφικής Πλάγιας Σκλήρυνσης (ALS). Η ανακάλυψη κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, αφού μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και άλλες. Αυτό δήλωσε ο γνωστός Έλληνας νευρολόγος του Hadassah, καθηγητής Δημήτρης Καρούσης, που ηγείται της ομάδας που ανέπτυξε τη θεραπεία.

«Είμαι αισιόδοξος ότι στο προσεχές μέλλον θα μπορούμε να παρέχουμε μια θεραπεία για τους ασθενείς που πάσχουν από ALS, που μπορεί να επιβραδύνει περισσότερο ή και ακόμα να ανακόψει εντελώς την εξέλιξη της ασθένειας», πρόσθεσε ο διακεκριμένος επιστήμονας.  

Η θεραπεία βασίζεται στην τεχνολογία των βλαστοκυττάρων και μετά από μια τετράχρονη μελέτη αποδείχτηκε ότι όχι μόνο επιβραδύνει την εξέλιξη της ασθένειας, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις επέφερε ακόμα και βελτίωση.
 
Σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφει ο Έλληνας καθηγητής, βλαστοκύτταρα του ασθενή εξάγονται από τον μυελό των οστών, εμπλουτίζονται με μια διαδικασία που αναπτύχθηκε στο Hadassah και επιστρέφονται μέσω ένεσης στον ασθενή. Οι κλινικές δοκιμές της θεραπείας έδειξαν ότι δεν υπάρχουν αρνητικές παρενέργειες και ότι σχεδόν 90% των ασθενών παρουσίασαν επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας, κρίνοντας από την αναπνευστική και κινητική τους λειτουργία.
 
Μετά τις αρχικές δοκιμές στο Hadassah, η θεραπεία δοκιμάστηκε, με επιτυχία, με πανομοιότυπο τρόπο στην κλινική Mayo, στο Ιατρικό Κέντρο Memorial και στο Γενικό Νοσοκομείο, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Οι δοκιμές αποδείχτηκαν πολύ θετικές ως προς την επιβράδυνση της ασθένειας.
 
Η θεραπεία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την ισραηλινό-αμερικάνικη εταιρεία Brainstorm Cell Therapeutics. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών δημοσιεύτηκαν στην επίσημη εφημερίδα του Αμερικάνικου Ιατρικού Συνδέσμου.
 
Το ALS είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και στην σπονδυλική στήλη. Οι ασθενείς χάνουν την ικανότητα να περπατούν, να μιλούν, να καταπίνουν και στο τέλος, να αναπνέουν. Ονομάστηκε και ασθένεια του “Lou Gehrig”, επειδή το 1939 ο διάσημος παίχτης του μπέϊζμπολ, Lou Gehrig είχε προσβληθεί από αυτή την ασθένεια. Ο παγκοσμίου φήμης θεωρητικός φυσικός Stephen Hawking είναι ένας από τους ανθρώπους που προσβλήθηκε από ALS και ανήκει σε μια μικρή ομάδα ασθενών που ζει εδώ και δεκαετίες με την ασθένεια, παρά το γεγονός ότι μπορεί να κινεί μόνο τις κόρες των ματιών του για να επικοινωνεί.
 
reporter.com.
 
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου