Παράνομα φυτοφάρμακα στην αγορά της Χαλκιδικής

Η κατάσχεση ποσότητας-μαμούθ παράνομων φυτοφαρμάκων τον προηγούμενο μήνα στην Ορμύλια Χαλκιδικής αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου, σε ένα φαινόμενο που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας.
Τη συγκεκριμένη υπόθεση έφερε εις πέρας το Τμήμα Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, της Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και όπως τονίστηκε τότε σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε ήταν «η μεγαλύτερη ποσότητα που κατασχέθηκε μέχρι σήμερα».
Η διακίνηση βήμα-βήμα
Όπως προκύπτει από την έρευνα του halkidikifocus.gr, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια καλοστημένη επιχείρηση λαθρεμπορίας γεωργικών φαρμάκων.
Κύριες χώρες «εισαγωγής» είναι η Τουρκία, η Βουλγαρία και τα Σκόπια. Οι τρόποι που φτάνουν στην ελληνική επικράτεια είναι δύο: ο πρώτος αφορά άτομα που μεταφέρουν μεγάλα φορτία και τα διοχετεύουν για πώληση σε καταστήματα ενώ ο δεύτερος, από αγρότες, οι οποίοι επισκέπτονται τα γειτονικά κράτη, τα προμηθεύονται και απευθείας τα χρησιμοποιούν στις καλλιέργειές τους.
Οι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την απουσία τελωνειακών ελέγχων, αγοράζουν τα φυτοφάρμακα από την Τουρκία και μέσω Βουλγαρίας, η οποία αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα περνούν ανενόχλητοι και με ιδιαίτερη ευκολία από τα ελληνικά σύνορα. Σε άλλες περιπτώσεις, ακολουθείται παρόμοια διαδρομή και μέσω της ΠΓΔΜ.
Ισχυρό κίνητρο το χαμηλό κόστος
«Αιτία του κακού αποτελεί η τιμή προμήθειας των συγκεκριμένων σκευασμάτων. Το κόστος για όσους προμηθεύονται γεωργικά φάρμακα από τις παραπάνω χώρες μειώνεται αισθητά σε σχέση με όσα διατίθενται νόμιμα στο εμπόριο» επισημαίνει στο halkidikifocus.gr ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης.
Οι κίνδυνοι
Μπορεί το κόστος να είναι πολύ χαμηλό από την αγορά παράνομων φυτοφαρμάκων, ωστόσο όσοι ακολουθούν αυτήν την τακτική αγνοούν συστηματικά τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και στην εθνική οικονομία. «Πρόκειται για σκευάσματα άγνωστης προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας που περιέχουν ιδιαίτερα επικίνδυνες ουσίες» τονίζει ο κ. Τερτιβανίδης.
Όπως εξηγεί, κατά τη φάση παραγωγής τους, σε μη πιστοποιημένα εργοστάσια, δημιουργούνται διάφορα παραπροϊόντα και αρκετά από αυτά εγκυμονούν κινδύνους.
Επιπλέον, αμφίβολη είναι και η περιεκτικότητά τους σε σχέση με όσα αναγράφονται στη συσκευασία. «Για παράδειγμα, το μπουκάλι ενός φυτοφαρμάκου να αναγράφει ποσοστό της δραστικής ουσίας 10% και στην πραγματικότητα να είναι 5% ή ακόμη να μην υπάρχει καθόλου φάρμακο»υπογραμμίζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Η χρήση αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας σκευασμάτων στην αγροτική παραγωγή θέτει σε κίνδυνο την υγεία όσων καταναλώσουν τα αντίστοιχα προϊόντα.
«Τα φυτοφάρμακα που αποτελούν αντικείμενο του λαθρεμπορίου, αφορούν συνήθως σκευάσματα που έχουν αποσυρθεί είτε ως επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών (π.χ. καρκινογόνα), είτε ως επικίνδυνα για την προστασία του περιβάλλοντος» έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν το αρμόδιο υπουργείο.
Όπως διευκρινίζει ο κ. Τερτιβανίδης, η μη επιτρεπτή χρήση γεωργικών φαρμάκων διακρίνεται σε δύο κατηγορίες. Στα «μη εγκεκριμένα», που μπορούν να χρησιμοποιούνται π.χ. στην ελαιοκαλλιέργεια ωστόσο να απαγορεύεται η εφαρμογή τους στην παραγωγή τομάτας, και στα «απαγορευμένα» όπου έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία τους στην αγορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε κυκλοφορούσαν στο παρελθόν στο εμπόριο και έπειτα αποσύρθηκαν.
Τα «σημεία πώλησης»
Τα ακατάλληλα σκευάσματα διατίθενται προς πώληση σε κρυφές αποθήκες ή σε επαγγελματικούς χώρους που δεν έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο. «Στο παρελθόν υπήρξαν καταγγελίες για πώληση σε πρατήριο υγρών καυσίμων που απαγορεύεται ‘δια ροπάλου’ η διάθεση συγκεκριμένων προϊόντων» αποκαλύπτει ο κ. Τερτιβανίδης.
«Ένας ιδιοκτήτης καταστήματος πώλησης γεωργικών εφοδίων δεν ρισκάρει να πουλήσει παράνομα φυτοφάρμακα» ξεκαθαρίζει.
Οι απώλειες
Εκτός από την επικινδυνότητα των “no name” σκευασμάτων, η συγκεκριμένη τακτική μπορεί να έχει και καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις. «Στο παρελθόν επέστρεψαν από χώρα του εξωτερικού όπου εξήχθησαν, μεγάλα φορτία επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής διότι εντοπίστηκαν ουσίες μη εγκεκριμένων φαρμάκων» αναφέρει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Χ.
«Βαριές καμπάνες» στους παραβάτες
Η νομοθεσία σε τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι αμείλικτη και όσοι παρανομούν βρίσκονται αντιμέτωποι με αυστηρές κυρώσεις.
Για όσους εμπορεύονται γεωργικά φάρμακα προβλέπονται μεταξύ άλλωναφαίρεση άδειας του καταστήματος, διοικητικές κυρώσεις όπως επιβολή προστίμου έως και 30.000 ευρώ, ποινικές κυρώσεις που συνδέονται με τη φοροδιαφυγή και γενικότερα την απώλεια δημοσίων εσόδων.
Παρόμοιες είναι οι ποινές που ισχύουν και για τους καλλιεργητές ενώ στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης και της ορθής γεωργικής πρακτικής ορατός είναι ο κίνδυνος περικοπής των επιδοτήσεων.

Καθυστερεί η συνταγογράφηση
Με αργούς ρυθμούς προχωρά το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα επιτάσσουν οι κανονισμοί της Ε.Ε. Η εφαρμογή του συστήματος πήρε παράταση ωστόσο η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί πλήρως μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2016. «Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί ριζικό χτύπημα στο φαινόμενο χρήσης παράνομων σκευασμάτων» υποστηρίζει ο κ. Τερτιβανίδης. «Μέσω του συστήματος υπάρχει πλήρης εικόνα για τα φυτοφάρμακα που διακινούνται στη χώρα μας, την προέλευσή τους, την κατηγορία που ανήκουν, από ποιους χρησιμοποιούνται κλπ», προσθέτει.


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου