«Μαύρη» Παρασκευή για τους φορολογούμενους, η ώρα της εφορίας

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ιούλιος φέρνει συνολικές φορολογικές επιβαρύνσεις άνω των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.


Φωτιά στα… γκισέ και στα web banking από το πρωί καθώς εκατομμύρια φορολογούμενοι –από μισθωτούς και συνταξιούχους μέχρι εκπροσώπους επιχειρήσεων- σπεύδουν μαζικά να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις της ημέρας.
Το ποσό που πρέπει να συγκεντρωθεί αυτό τον μήνα –και σε μεγάλο βαθμό σήμερα δεδομένου ότι όλοι σπεύδουν ελλείψει ρευστότητας την τελευταία στιγμή- παραπέμπει σε τηλεοπτική διαφήμιση αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών η οποία πρόσφατα έβαλε λουκέτο (Πόσααα;).
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ιούλιος φέρνει συνολικές φορολογικές επιβαρύνσεις άνω των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4% του υπολοίπου των καταθέσεων που εξακολουθούν να διατηρούν όλα τα νοικοκυριά και όλες οι επιχειρήσεις της χώρας.

Η «Μαύρη Παρασκευή» των φορολογουμένων, φέρνει τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

1. Την πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά να διαμορφώνονται σε περίπου 2,3 εκατομμύρια, το ποσό που πρέπει να συγκεντρωθεί ανέρχεται συνολικά στα 3,6 δισ. ευρώ. Άρα, η πρώτη δόση που λήγει σήμερα, υποχρεώνει μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες να πληρώσουν περί τα 1,2 δισ. ευρώ. Ειδικά οι συνταξιούχοι περιμένουν σήμερα να πιστωθούν οι λογαριασμοί τους με τη σύνταξή τους προκειμένου να μεταφέρουν τα ποσά στον λογαριασμό της εφορίας (σ.σ η… κρυάδα των επικουρικών αναβάλλεται από εβδομάδα καθώς το ΕΤΕΑ θα πληρώσει από Δευτέρα ενώ το κούρεμα θα φανεί σε δύο δόσεις: οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα δουν τη μείωση τώρα και στα υπόλοιπα ταμεία που θα γίνουν και τα κουρέματα έως και 40%) θα φανούν από Σεπτέμβριο.
2.Την πληρωμή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ο οποίος θα πρέπει να καταβληθεί σε έξι δόσεις. Κάθε δόση, θα είναι τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ καθώς οι επιχειρήσεις έρχονται φέτος αντιμέτωπες πρώτον με την αύξηση του συντελεστή από το 26% στο 29% και δεύτερον με την αυξημένη προκαταβολή φόρου του 100%.
3. Την καταβολή του αυξημένου ΦΠΑ ο οποίος από τον Ιούνιο έχει ανέβει από το 23% στο 24%. Σε δεινή θέση και οι νησιωτικές επιχειρήσεις στα νησιά όπου καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς. Στις δηλώσεις αυτών των επιχειρήσεων, θα φανεί η πρώτη μεγάλη επιβάρυνση καθώς οι συντελεστές έχουν αυξηθεί ακόμη και κατά 8 μονάδες (σ.σ ο βασικός συντελεστής εκτινάχτηκε από το 16% στο 24%).
4.Για τον Ιούλιο, το υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, θα διαμορφωθούν στα 5,367 δις. ευρώ. Περισσότερα έσοδα, έχουν προβλεφθεί μόνο για τον Δεκέμβριο (6,962 δις. ευρώ). Ωστόσο, ο Ιούλιος είναι ο πιο «φορτωμένος» μήνας όσον αφορά στις εισπράξεις από φόρους. Αν από τα έσοδα προ επιστροφών φόρου αφαιρεθούν οι επιστροφές φόρου, προκύπτει ότι ο Ιούλιος είναι ο βαρύτερος μήνας με καθαρές εισπράξεις 5,368 δις. ευρώ με δεύτερο χειρότερο μήνα τον Δεκέμβριο (με 4,612 δις. ευρώ) και 3ο χειρότερο μήνα τον Σεπτέμβριο.
Ο Σεπτέμβριος, θα είναι και ο πρώτος μήνας της φετινής χρονιάς κατά τον οποίο η πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα συμπέσει χρονικά με την πληρωμή της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ κάτι που σημαίνει ότι 6-7 εκατομμύρια πολίτες θα τρέχουν στις τράπεζες για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.
Ο λόγος για τον οποίο ο Δεκέμβριος είναι πιο «βαρύς» μήναςόσον αφορά στη μεταβολή των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού είναι ότι έχει προβλεφθεί να εισπραχθούν 1,259 δις. ευρώ από «εκχωρήσεις αδειών και δικαιωμάτων» (σ.σ η αντίστοιχη πρόβλεψη για τον Ιούλιο είναι μηδενική) και 1,091 δις. ευρώ από την επιστροφή των κερδών που έχουν βγάλει οι ξένες κεντρικές τράπεζες από την αγορά και διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (ANFAs). Και για τον συγκεκριμένο κωδικό, η πρόβλεψη για τον Ιούλιο είναι και πάλι μηδενική. 

 http://www.thetoc.gr/

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου