Καταπολέμηση του δάκου μέσω… κινητού τηλεφώνου

9-DAKOKTONIA-01
Απόλυτη εφαρμογή και στην πρωτογενή παραγωγή βρίσκει σταδιακά η χρήση νέων τεχνολογιών με πολλαπλά οφέλη για τους καλλιεργητές και τους καταναλωτές. Όλες οι νέες εξελίξεις παρουσιάστηκαν στην 9η Πανελλήνια Συνάντηση Δακοκτονίας που διεξήχθη στην Κρυοπηγή του Δήμου Κασσάνδρας στην Χαλκιδική και για πρώτη φορά φιλοξενήθηκε σε νομό της Βόρειας Ελλάδας.
Ενδιαφέροντα στοιχεία περιελάμβανε η εισήγηση στελεχών του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου καθώς και υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης σχετικά με την αξιολόγηση παγίδων, δολωμάτων, μεθόδων αντιμετώπισης στους φυσικούς εχθρούς της ελιάς και το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης του δάκου και ελέγχου των ψεκασμών με τη χρήση κινητού τηλεφώνου με GPS. «Μέσω της τηλεματικής μπορεί να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική και να εφαρμοστεί καλύτερα η δακοκτονία. Εκσυγχρονίζονται οι μέθοδοι αντιμετώπισης του εντόμου που προσβάλλει τις ελαιοκαλλιέργειες», τόνισαν οι επιστήμονες.
Φιλικό προς το περιβάλλον
Ο Γερμανός ερευνητής Dr. Stefan Kuhne του Institute for Strategies and Technology Assessment της Γερμανίας, υπογράμμισε ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση που εφαρμόζεται στις καλλιέργειες ελιάς της Χαλκιδικής σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Δακοκτονίας αποτελούν δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον και αποτελεσματικές ως προς την επίτευξη των στόχων για τους οποίους υλοποιούνται.

Ο μεγαλύτερος εχθρός της ελιάς
Σύμφωνα με τους ειδικούς ο δάκος αποτελεί τον πιο βασικό εχθρό της ελιάς με σοβαρές συνέπειες στην παραγωγή. «Υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του ελαιολάδου, καθώς αυξάνει το βαθμό οξύτητας και μειώνει την παραγόμενη ποσότητα», τόνισε στο halkidikifocus.gr ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χαλκιδικής, Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης. «Με τη δακοκτονία διαφυλάσσεται το εισόδημα των παραγωγών για τις περιοχές όπου παράγουν λάδι, βελτιώνει την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και συμβάλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση χρημάτων για τους ελαιοκαλλιεργητές», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης, ενίσχυσης και έγκαιρης χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας. Η περίοδος υλοποίησής του ξεκινά στις αρχές Ιουλίου και ολοκληρώνεται γύρω στα τέλη Οκτωβρίου. Στην Χαλκιδική οι δράσεις του πραγματοποιούνται ύστερα από εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους Δήμους και κυρίως καλύπτει τις περιοχές όπου καλλιεργούνται ελαιοποιήσιμες ποικιλίες και όχι επιτραπέζιας ελιάς.
Η συνάντηση διεξάγεται κάθε δύο χρόνια σε ελαιοκομικούς νομούς της Ελλάδας, αποσκοπώντας στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος δακοκτονίας και στον προγραμματισμό της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου. Η 9η Συνάντηση συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συμμετείχαν περισσότεροι από 130 εκπρόσωποι του Υπουργείου, στελέχη των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής όλων των Περιφερειών της Χώρας, ερευνητές του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησε πολυμελής αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Εκτός από τον Περιφερειάρχη, ήταν παρόντες ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Χαλκιδικής Δημήτρης Τζηρίτης και Κατερίνα Ζωγράφου και η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος της Περιφέρειας, Γερακίνα Μπισμπινά.
«Είναι τιμή να φιλοξενούμε στην Κεντρική Μακεδονία και ιδιαίτερα στην Χαλκιδική -που είναι ένας κατ’ εξοχήν ελαιοπαραγωγικός νομός- αυτή την πολύ σημαντική συνάντηση, για ένα θέμα βαρύνουσας σημασίας για την καλλιέργεια της ελιάς. Η επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής και το εξαιρετικό ελαιόλαδο, μαζί με το μέλι, τα κρασιά, τα σιτηρά αλλά και την κτηνοτροφία και αλιεία καθιστούν το νομό σε έναν από τους πρώτους παραγωγικούς νομούς της χώρας, με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό. Προσπάθειες, που διαφυλάσσουν το εισόδημα των παραγωγών και την ποιότητα των προϊόντων, όπως η δακοκτονία, πρέπει να στηρίζονται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως πράττει η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», τόνισε στο χαιρετισμό του ο κ. Τζιτζικώστας.
«Η Π.Ε. Χαλκιδικής στηρίζει κάθε προσπάθεια που διαφυλάσσει το εισόδημα του παραγωγού και οδηγεί στην παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, όπως είναι το πρόγραμμα της δακοκτονίας»,επισήμανε ο κ. Γιώργος.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με επισκέψεις σε ελαιοκτήματα που εφαρμόζουν γεωργία ακριβείας και μεταποιητικές μονάδες της Χαλκιδικής
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου