«Καμπανάκι» για εγγραφή στα μητρώα όσων ασχολούνται με την ξυλεία στην Χαλκιδική

KSYLAΕκπνέει στα τέλη Ιουνίου η προθεσμία
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάρτιση Μητρώου Προϊόντων Ξυλείας, το οποίο είναι πλέον υποχρεωτικό βάσει Ευρωπαϊκού Κανονισμού του 2010 και σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που υπεγράφη το 2015.
Σύμφωνα με όσα προβλέπουν τόσο ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός όσο και η Κ.Υ.Α., οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται ξύλα έχουν την υποχρέωσηκατάρτισης Περιφερειακού Μητρώου Φορέων Εκμετάλλευσης και Περιφερειακού Μητρώου Εμπόρων μέχρι τις 28 Ιουνίου.
Στο Περιφερειακό Μητρώο Εμπόρων εγγράφονται φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία στο πλαίσιο εμπορικής δραστηριότητας στην εσωτερική αγορά, πραγματοποιούν αγοραπωλησίες ξυλείας ή προϊόντων ξυλείας που έχουν ήδη διατεθεί στην εσωτερική αγορά και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού της Ε.Ε.
Υπόχρεοι εγγραφής στο Περιφερειακό Μητρώο Φορέων Εκμετάλλευσης είναι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαθέτουν στην αγορά ξυλεία ή προϊόντα ξυλείας.
Σημειώνεται ότι ως Φορείς Εκμετάλλευσης της χώρας μας και της Ε.Ε. είναι όλοι εκείνοι οι φορείς που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην αγορά της Ε.Ε. για πρώτη φορά, και σε αυτή την κατηγορία μπορεί να ανήκουν τα Δασαρχεία ή οι Διευθύνσεις Δασών, που διαθέτουν τέτοια υλοτομημένη ξυλεία της περιφέρειας δικαιοδοσίας τους στην αγορά, οι ιδιώτες δασοκτήμονες, οι ιδιοκτήτες μη δημοσίων δασών όπως ΟΤΑ και Ιερές Μονές.
Διευκρινίζεται ότι οι έμποροι, δηλαδή εκείνοι που μόνο αγοράζουν ή πωλούν ξυλεία και προϊόντα ξυλείας που έχουν διατεθεί ήδη στην αγορά δεν θεωρούνται Φορείς Εκμετάλλευσης αλλά έμποροι και αυτοί καταγράφονται στο Μητρώο Εμπόρων.
Παρόλα αυτά, οι εμπορικές, εισαγωγικές επιχειρήσεις που εισάγουν από τρίτες χώρες και συνεπώς διαθέτουν για πρώτη φορά ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην αγορά της Ε.Ε. ανήκουν στην κατηγορία των Φορέων Εκμετάλλευσης και θα πρέπει να είναι καταχωρισμένοι στο εν λόγω Μητρώο.
Στο Μητρώο των Φορέων Εκμετάλλευσης καταγράφονται επίσης και οι Δασικοί Συνεταιρισμοί που για πρώτη φορά διαθέτουν ξυλεία στην αγορά.
«Στόχος του κανονισμού είναι η πάταξη του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας που παρατηρείται σε τρίτες χώρες, όπως της Ασίας και της Αφρικής. Γίνεται μια προσπάθεια να ελέγχεται πλήρως η ξυλεία που εισάγεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στο halkidikifocus.gr ο Δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής, Δρ. Παύλος Μπεκιάρογλου.Σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται πλέον ένας μεγάλος αγώνας δρόμου ώστε να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι συγκεκριμένες διαδικασίες. «Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός εκδόθηκε το 2010 και μέχρι το 2013 στην Ελλάδα δεν έγινε καμία ουσιαστική κίνηση. Στα τέλη του 2015 ‘έπεσε’ σαν βόμβα το θέμα της επιβολής προστίμων από την Ε.Ε. στην περίπτωση που η χώρα μας δεν συμμορφωθεί με όσα τέθηκαν σε ισχύ», πρόσθεσε ο κ. Μπεκιάρογλου.
Μέχρι και οι… αγιογράφοι
Στο Μητρώο Προϊόντων Ξυλείας οφείλουν να ενταχθούν όλοι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο κλάδο, οι οποίοι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στην ελληνική αγορά.Ειδικότερα, δασικοί συνεταιρισμοί, δασοκτήμονες, εισαγωγείς ξυλείας, έμποροι ξυλείας, έμποροι καυσόξυλων, πέλλετ κ.λ.π. Ιδιαίτερα υψηλός εκτιμάται ο αριθμός στη Χαλκιδική. «Ένας ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων ή ενός super market που διαθέτει προς πώληση πέλλετ για θέρμανση οφείλει να εγγραφεί στο μητρώο. Ακόμη και ένας καλλιτέχνης που χρησιμοποιεί το ξύλο για αγιογραφίες ή παρόμοιες κατασκευές έχει την ίδια υποχρέωση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών του νομού.

PELLET
  
Πρόστιμα σε όσους δεν εγγραφούν
Η μη εμπρόθεσμη εγγραφή στα αντίστοιχα μητρώα συνεπάγεται επιβολή διοικητικών κυρώσεων και πιο συγκεκριμένα πρόστιμο ύψους 700 ευρώ.«Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων θα ακολουθήσουν έλεγχοι από ειδικό κλιμάκιο αποτελούμενο από δύο δασολόγους της Διεύθυνσης Δασών και έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής», ανέφερε ο κ. Μπεκιάρογλου.
Μόλις 8 εγγραφές στην Χαλκιδική
Η διαδικασία για τον «Κανονισμό Ξυλείας» έχει σημειώσει τραγικές καθυστερήσεις, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει Ευρωπαϊκή Ένωση και αρμόδια Υπουργεία. Μέχρι σήμερα ο αριθμός των επαγγελματιών, φορέων και επιχειρήσεων είναι μονοψήφιος και ανέρχεται στους οκτώ εγγεγραμμένους, από τους οποίους οι πέντε έχουν συμπεριληφθεί στο Μητρώο Εμπόρων και οι υπόλοιποι τρεις στο Μητρώο των Φορέων Εκμετάλλευσης. «Από τις αρχές του 2016 ως υπηρεσία έχουμε ενημερώσει όλους τους υπόχρεους, ακόμη και τους οικείους Δήμους, ωστόσο τα αποτελέσματα είναι αποθαρρυντικά. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν, όπως μαρτυρούν και οι αριθμοί», εξήγησε ο κ. Μπεκιάρογλου.

KAYSOKSYLA
  
Συνοπτική η διαδικασία εγγραφής
Θετικό είναι το γεγονός ότι η διαδικασία ένταξης στο Μητρώο δεν είναι χρονοβόρα, ούτε περιλαμβάνει κάποια οικονομική επιβάρυνση. «Η αίτηση εγγραφής διατίθεται από την Διεύθυνση Δασών και το μόνο που πρέπει να προσκομίσει ο υπόχρεος είναι ένα αποδεικτικό έγγραφο ότι υφίσταται η επιχείρηση που εκπροσωπεί ή μια βεβαίωση από το Επιμελητήριο. Αν πρόκειται για δασικό συνεταιρισμό απαιτείται το σχετικό καταστατικό»,τόνισε ο κ. Μπεκιάρογλου.
info: Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: 2371022072 (Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, Δασικό κτίριο, Πολύγυρος).

από τον Χρήστος Πέτρου

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου