Σε εξέλιξη οι ψεκασμοί από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας
Από τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησε για φέτος το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία. Οι οικεία Περιφέρεια έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο καλύπτει και τις επτά Περιφερειακές Ενότητες. «Η καταπολέμηση αφορά τις προνύμφες του κουνουπιού. Γίνεται διερεύνηση για προνύμφες σε σημεία όπου συγκεντρώνονται νερά και εφόσον εντοπιστούν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών ακολουθούν οι ψεκασμοί»,εξηγεί στο halkidikifocus.gr ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφοκλής Κουρτίδης. «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουμε την αύξηση αυτού του ενοχλητικού εντόμου», τονίζει.
Καθοριστική, σύμφωνα με τον κ. Κουρτίδη, στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος είναι η συμβολή των πολιτών, οι οποίοι με τη λήψη ορισμένων απλών μέτρων μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση των κουνουπιών. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο και απαιτείται η συνεργασία του κόσμου. Όσοι ψεκασμοί και να γίνουν ο αριθμός των κουνουπιών θα αυξάνεται ραγδαία σε σπίτια και αγροκτήματα, όταν υπάρχουν στάσιμα νερά για περισσότερες από μία ημέρες», σημειώνει ο ίδιος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το φαινόμενο με το πότισμα της γλάστρας όταν δεν αδειάζουμε το πιατάκι, όπου συγκεντρώνεται νερό. Επιπλέον, για την αποφυγή δηγμάτων κουνουπιών πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα ατομικής προστασίας, όπως χρήση εντομοαπωθητικών σκευασμάτων και τοποθέτηση σήτας στα παράθυρα των σπιτιών.
Επίγειοι και εναέριοι ψεκασμοί
Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών περιλαμβάνει δράσεις ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Διακρίνεται σε δύο βασικά τμήματα, το επίγειο και το εναέριο. Ψεκασμοί από αέρος πραγματοποιούνται μόνο σε εκτεταμένα υγροτοπικά συστήματα, στα Δέλτα των ποταμών και στους ορυζώνες. Στην Χαλκιδική δεν εκτελούνται εναέριοι ψεκασμοί παρά μόνο επίγειοι. Γενικότερα, οι επίγειες παρεμβάσεις αφορούν εστίες αναπαραγωγής στο φυσικό, αστικό και περιαστικό περιβάλλον ακόμη και κοινόχρηστους χώρους εντός των οικισμών.
Στην Χαλκιδική
Οι οχλήσεις των κουνουπιών στο νομό Χαλκιδικής ήταν ιδιαίτερα έντονες στο παρελθόν με συνέπεια τη διαμαρτυρία δεκάδων κάτοικων και επισκεπτών. Έμφαση δίνεται σε ελώδεις εκτάσεις, όπως στην περιοχή Σάνη της Κασσάνδρας καθώς και στον ποταμό Χαβρία. «Οπουδήποτε εμφανιστούν και υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης, όπως σε επιφανειακά νερά, επεμβαίνει άμεσα ο ανάδοχος. Ακόμη, και στο σιντριβάνι της πλατείας ενός μικρού χωριού θα γίνει ψεκασμός σε περίπτωση εμφάνισης προνυμφών»,αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.
Οι ψεκασμοί εκτελούνται σε όλη τη χρονική διάρκεια ζωής του κουνουπιού με αποκορύφωμα την περίοδο αιχμής, η οποία προσδιορίζεται από τις αρχές Αυγούστου έως τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Η ανάδοχος εταιρεία έχει καταρτίσει πρόγραμμα με τέτοιο τρόπο ώστε τα συνεργεία να καλύπτουν όλες τις περιοχές και να είναι αποτελεσματικές οι δράσεις.
«Πιο νωρίς από ποτέ»
Τα προηγούμενα χρόνια η εφαρμογή του προγράμματος συνάντησε πολλά εμπόδια στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας με αποτέλεσμα την καθυστέρηση των δράσεων και με συνέπεια τις έντονες οχλήσεις στους πολίτες. «Από πέρσι έχουν εξαλειφθεί όλα τα προβλήματα που εμπόδιζαν την υλοποίηση του έργου. Προχωρήσαμε σε διεθνή διαγωνισμό και με τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας η προκήρυξη δεν παρουσίαζε κανένα ‘κενό’», σημειώνει στο halkidikifocus.gr η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Ιωάννα Τζάκη. «Το πρόγραμμα είναι διετές. Ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ κατά έτος και κατανέμεται σχεδόν ισομερώς στα δύο τμήματα, τις εναέριες και επίγειες παρεμβάσεις», εξηγεί η ίδια.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να κινηθεί με τον ίδιο τρόπο και για τα επόμενα χρόνια. «Οι διαδικασίες για την ανάθεση του νέου προγράμματος θα ξεκινήσουν άμεσα και πολύ πιθανό στα τέλη του καλοκαιριού, ώστε όλα να είναι έτοιμα για το καλοκαίρι του 2017»,διαβεβαιώνει η κ. Τζάκη. «Πέρσι δεν κατατέθηκε ούτε μια ένσταση στο διαγωνισμό ενώ φέτος τα συνεργεία βγήκαν ακόμη πιο νωρίς, καθώς από το 2015 αναδείχτηκε ο εργολάβος», συμπληρώνει ο κ. Κουρτίδης.
η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Ι. Τζάκη
Προσφυγικό
Φέτος δίνεται προτεραιότητα στους χώρους παραμονής πληθυσμών προσφύγων και μεταναστών, κατόπιν υποδείξεων των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων. Οι δράσεις καταπολέμησης καλύπτουν τους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως η Ειδομένη και τα κέντρα μετεγκατάστασης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Κεντρική Μακεδονία. «Οι πρόσφυγες προέρχονται από χώρες, όπου ενδημούν νοσήματα και τα οποία στην Ελλάδα τα έχουμε ξεχάσει, όπως η ελονοσία», υπογραμμίζει ο κ. Κουρτίδης.
«Καμιά ανησυχία για τους ιούς ZIKA και Δυτικού Νείλου»
Η λήψη αυξημένων μέτρων την τελευταία πενταετία, οπότε και εμφανίστηκαν αντίστοιχα κρούσματα, έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του κινδύνου για την εκδήλωση νοσημάτων που οφείλονται στους ιούς ΖΙΚΑ και Δυτικού Νείλου. «Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά φαινόμενα και εφόσον σημειωθούν κρούσματα μετάδοσης σε ανθρώπους, θα είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε αποτελεσματικά, εφαρμόζοντας σχέδια άμεσης αντιμετώπισης», αναφέρει ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.
Τέλος, σημειώνεται πως για ενημέρωση σχετικά με το έργο ή τη δήλωση τοπικών προβλημάτων, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθυνθεί στηντηλεφωνική γραμμή χωρίς χρέωση 8001124424.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου