Σήμα κινδύνου του εμπορικού κόσμου από τα Νέα Μουδανιά


-Κραυγή αγωνίας της αγοράς για τα νέα μέτρα στη συνεδρίαση της Ο.Ε.Π.Ε.Κ.Α.Μ.Θ.


Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά οι εκπρόσωποι του εμπορικού κλάδου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εμπορίου-Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που διεξήχθη στα Νέα Μουδανιά με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης. «Τα νέα μέτρα που προωθούνται για το ασφαλιστικό και το φορολογικό δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και αποδεδειγμένα ο εμπορικός κόσμος αδυνατεί να σηκώσει ακόμη ένα οικονομικό βάρος» σημείωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Ενδεικτικά τα χρέη προς το δημόσιο ταμείο ανέρχονται σε 84 δισεκατομμύρια ευρώ, προς τους ασφαλιστικούς φορείς ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, ενώ αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια υπάρχουν εκκρεμότητες της τάξης των 100 δισ. ευρώ. «Η Κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει όλα όσα σχεδιάζει και να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα έχει ισχύ και αντίκρισμα διαφορετικά θα οδηγηθεί η χώρα σε τέταρτο και πιθανόν πέμπτο μνημόνιο» πρόσθεσε ο κ. Φιλιππίδης.
Για μέτρα-φωτιά όσον αφορά το ασφαλιστικό και το φορολογικό έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νέων Μουδανιών, Γιώργος Λείβανος, ο οποίος περιέγραψε όλα όσα βιώνουν καθημερινά έμποροι και καταστηματάρχες. «Είτε ανοίγουμε είτε όχι τις επιχειρήσεις μας είναι το ίδιο. Η κατανάλωση έχει περιοριστεί δραματικά εξαιτίας της ύφεσης και η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς» υπογράμμισε.
«Το "τσουνάμι" μέτρων που έρχεται πλήττει ανεπανόρθωτα τη μικρομεσαία επιχείρηση» τόνισε το μέλος του Δ.Σ. της Ο.Ε.Π.Ε.Κ.Α.Μ.Θ. και του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Στέλλα Μπαλάση. Η ίδια μετέφερε στη συνεδρίαση τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με τα οποία στα χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις έρχονται να προστεθούν και νέα ενισχύοντας τα ήδη υψηλά ποσοστά ανεργίας. «Πρέπει να κατανοήσει η κυβέρνηση ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στηρίζουν την εθνική οικονομία και αποτελούν τη μοναδική πηγή κρατικών εσόδων» συμπλήρωσε με έμφαση.
DSC 2482
Κινητοποιήσεις
Έμποροι, επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για δυναμικές κινητοποιήσεις και άλλες παρεμβάσεις προς την κεντρική διοίκηση. «Ο χαρτοπόλεμος πρέπει να τελειώνει. Οι επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία δεν διαβάζονται και δεν λαμβάνονται υπόψη από κανένα. Όπως όλα δείχνουν καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων ή σε κάποια συρτάρια ερμητικά κλειστά» ανέφερε ο κ. Φιλιππίδης. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας απηύθυνε κάλεσμα προς τους συναδέλφους του να συσπειρωθούν και να πλαισιώσουν τους συλλογικούς φορείς του κλάδου προκειμένου να υλοποιηθούν δράσεις που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του επιχειρείν και του εμπορίου. Σημειώνεται πως η Ε.Σ.Ε.Ε., οι Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι βρίσκονται σε αναμονή για τις τελικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για ασφαλιστικό και φορολογικό προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους και τη μορφή των κινητοποιήσεων.
Προσφυγικό
Στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Εμπορίου-Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συζητήθηκε και το προσφυγικό. «Η Ευρώπη θα πρέπει να σκέφτεται ανθρώπινα και όχι με αριθμούς. Το βάρος του προσφυγικού θα πρέπει να το σηκώσουν ισότιμα όλα τα κράτη-μέλη και όχι μόνο η χώρα μας, η οποία ήδη πρόσφερε πολλά παρά την οικονομική ένδεια στην οποία βρίσκεται», τόνισε ο κ. Φιλιππίδης.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της τιμήθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιώργος Γκιλής για την πολύχρονη προσφορά του στα κοινά που αφορούν τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο. Ο ίδιος δήλωσε συγκινημένος για την τιμητική διάκριση και επανέλαβε τη στήριξη του Επιμελητηρίου στους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους.
DSC 2478
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά διεξήχθη στη Χαλκιδική η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ο.Ε.Π.Ε.Κ.Α.Μ.Θ. σε μια προσπάθεια το συγκεκριμένο συλλογικό όργανο να βρεθεί κοντά στις τοπικές αγορές και να καταγράψει προβλήματα και προτάσεις. Ανάλογη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε και στις Σέρρες.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου