Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ «πνίγουν» το Νοσοκομείο Πολυγύρου

nosokomeio-polygyroy-Οι ανοιχτές «πληγές» της μοναδικής υγειονομικής μονάδας της Χαλκιδικής
Τα 23 εκατομμύρια ευρώ αγγίζουν οι οφειλές του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας προς το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής γεγονός που έχει ως συνέπεια την αδυναμία πληρωμής των προμηθευτών υγειονομικού υλικού καθώς και των υπόλοιπων οικονομικών υποχρεώσεων του νοσηλευτικού ιδρύματος, όπως οι εφημερίες των γιατρών.«Προσέρχονται οι ασθενείς, νοσηλεύονται και ο ασφαλιστικός τους φορέας δεν καταβάλλει τα αντίστοιχα νοσήλια προς το Νοσοκομείο. Η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να συνεχιστεί καθώς θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο και η κατάρρευση θα είναι αναπόφευκτη» επισημαίνει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών, Ναταλία Κεσίδου. Την ίδια ώρα η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων υγειονομικών μονάδων έχει μειωθεί δραστικά. Με βάση στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων η ετήσια χρηματοδότηση από τα 400 εκατομμύρια ευρώ έχει περικοπεί στα 150 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων, από το ταμείο του Νοσοκομείου χάνονται χιλιάδες ευρώ εξαιτίας υπολειτουργίας της γραμματείας. «Λόγω των ελλείψεων προσωπικού το συγκεκριμένο τμήμα λειτουργεί μόνο κατά τις πρωινές ώρες με αποτέλεσμα να σημειώνεται υψηλή απώλεια εσόδων από την προσέλευση ασθενών κατά τη διάρκεια του απογεύματος και της νύχτας. Το ίδιο συμβαίνει τόσο τα Σαββατοκύριακα όσο και τις αργίες» εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου, Ηλίας Λαζάρου. Με απλά λόγια κάθε ασφαλισμένος που επισκέπτεται το νοσοκομείο σε ώρα μη λειτουργίας της γραμματείας ουσιαστικά δεν καταγράφεται προκειμένου στη συνέχεια το ασφαλιστικό του ταμείο να πληρώσει το κόστος περίθαλψης ή νοσηλείας του.
Χωρίς διοίκηση 5 μήνες  
Από τις 14 Δεκεμβρίου του 2015, οπότε και αποχώρησε ο πρώην διοικητής Ιωάννης Μπισχινιώτης, το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής παραμένει ακέφαλο. Χρέη διοικητή εκτελεί η Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας. «Πρόκειται για μία συνάδελφο, η οποία εκτός από το κλινικό έργο που καλείται να επιτελέσει έχει επωμιστεί και το βάρος των διοικητικών πράξεων», αναφέρει η κ. Κεσίδου. Η καθυστέρηση στην τοποθέτηση διοικητή έχει ως συνέπεια τη μη διεκπεραίωση σημαντικών υποθέσεων που αφορούν τη λειτουργία της μονάδας. «Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν μπορεί να συνεδριάσει και να λάβει κρίσιμες αποφάσεις που συνδέονται με ζωτικής σημασίας θέματα, όπως προμήθεια υγειονομικού υλικού κ.ά.», προσθέτει ο κ. Λαζάρου.   Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας προχώρησε στο διορισμό διοικητών νοσοκομείων μόνο στις νησιωτικές περιοχές και στο νομό Κιλκίς προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των αντίστοιχων νοσηλευτικών ιδρυμάτων για τη διαχείριση του προσφυγικού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μετά την περίοδο του Πάσχα αναμένεται να τοποθετηθούν σε πρώτη φάση οι διοικήσεις των Νοσοκομείων της Αττικής και στη συνέχεια της περιφέρειας.
Παραμένουν οι ελλείψεις προσωπικού Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλει το ιατρικό και λοιπό προσωπικό του Νοσοκομείου προκειμένου να ανταποκριθεί στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες, καθώς εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης η πλειονότητα των πολιτών έχει στραφεί στο δημόσιο τομέα υγείας σε αντίθεση με το παρελθόν όπου αρκετοί επέλεγαν ιδιωτικά θεραπευτήρια για την υγειονομική τους περίθαλψη. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ιατρών από τις 82 οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού που προβλέπει ο Οργανισμός αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόλις 39 γιατροί.«Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του Γ.Ν.Χ., οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται στο 30% και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν το 50%»σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων. Στο «κόκκινο» από πλευράς στελέχωσης βρίσκονται το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό εργαστήριο. Ακόμη για την ομαλή λειτουργία κλινικών και τμημάτων μετακινούνται τουλάχιστον 20 γιατροί από τα τέσσερα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας του νομού με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μεταφέρεται και στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επιπρόσθετα, δεν έχουν αναπληρωθεί οι κενές θέσεις του ΩΡΛ και του δερματολόγου παρά το γεγονός ότι πρόκειται για «μονήρεις» ειδικότητες ενώ με δυσκολία καλύπτονται οι ανάγκες της ορθοπεδικής κλινικής.
Καταγγελίες για «ρουσφετολογικές» και παράνομες μετακινήσεις
Την ίδια ώρα που το Νοσοκομείο Πολυγύρου «στενάζει» από τις ελλείψεις προσωπικού, το Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλλει μια σειρά από μετακινήσεις παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού. «Ενώ η οργανική θέση των συγκεκριμένων εργαζόμενων βρίσκεται στο Νοσοκομείο, αυτή τη στιγμή υπηρετούν σε άλλες μονάδες υγείας. Μάλιστα, ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα με τις ελλείψεις τραυματιοφορέων», υπογραμμίζει ο κ. Λαζάρου. Το ζήτημα έχει τεθεί κατ’ επανάληψη τόσο στο διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, Στρατή Πλωμαρίτη, ο οποίος επισκέφθηκε στις αρχές της εβδομάδας το Νοσοκομείο, όσο και στις προηγούμενες διοικήσεις της Υ.ΠΕ.
Οι 11 «επίμαχες» μετακινήσεις
1 τραυματιοφορέας σε νοσοκομείο της Κοζάνης
1 τραυματιοφορέας στο Πρωτόκολλο του Γ.Ν.Χ.
1 μαία στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Νέας Καλλικράτειας
1 νοσηλεύτρια στο Κέντρο Υγείας Μαυροθάλασσας Σερρών
1 διοικητική υπάλληλος έχει αποσπαστεί στο γραφείο της Νομαρχιακής Επιτροπής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ
1 Διοικητική Υπάλληλος στην 4η Υ.ΠΕ. Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη
1 νοσηλεύτρια σε Νοσοκομείο της Λάρισας
1 νοσηλεύτρια στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου
1 νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο της Βέροιας
1 νοσηλεύτρια στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Νέας Καλλικράτειας
1 διαιτολόγος (η μοναδική για το Γ.Ν.Χ.) σε νοσοκομείο της Αττικής
Έρχονται προσλήψεις-ανάσα
Από τις προσλήψεις προσωπικού που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας για τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας για το νοσοκομείο Πολυγύρου προβλέπονται οι ακόλουθες θέσεις, κάτι που επιβεβαίωσε και ο διοικητής της 4ης Υ.ΠΕ. κατά την πρόσφατη επίσκεψή του.
Οι θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού
1 χειρουργός
1 αναισθησιολόγος
1 ορθοπεδικός
1 βιοπαθολόγος (μικροβιολόγος)
1 ψυχίατρος
Σημειώνεται ότι πρόσφατα προσελήφθησαν δύο επικουρικοί χειρουργοίενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται η πρόσληψη και ενός επικουρικού ορθοπεδικού.
Οι λοιπές θέσεις
1 ΤΕ Νοσηλευτικής
1 ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτικής
1 ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού (ειδικότητα μεταφορέων ασθενών)
1 ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων (παρασκευαστών)
1 ΤΕ Ραδιολογίας-Ακτινολογίας
1 ΠΕ Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών
Παράλληλα, αναμένεται η έγκριση πιστώσεων για την πρόσληψη ενός τραυματιοφορέα υποχρεωτικής εκπαίδευσης και ενός ατόμου της ειδικότητας Μαιευτικής τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Τέλος, έντονος παραμένει ο προβληματισμός για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, για τη μη λειτουργία των σύγχρονων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας της νέας πτέρυγας καθώς και για το γεγονός ότι το νέο τμήμα επειγόντων περιστατικών έχει μετατραπεί σε αποθηκευτικό χώρο.

 του Χρήστο Πέτρου

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου