ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ : ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΊΑ ΤΡΕΜΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

Δύο επίσημες επισκέψεις έκανε, ο Πρωθυπουργός στην Τουρκία. Η πρώτη, όταν οι μεταναστευτικες ροές είχαν πυκνώσει και η δεύτερη σήμερα , όταν έκλεισαν πρακτικά τα βόρεια συνορα μας.
Από το αποτέλεσμα και μόνο, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι η πρώτη απέτυχε πλήρως.
Για την δεύτερη, ο χρονος θα δείξει.
Μπορούμε όμως, να κάνουμε μερικές κρίσιμες επισημάνσεις , που με προβληματιζουν πολύ.
α) Η πρώτη, έγινε την επόμενη ημέρα της συναντησης των G20, στην Τουρκία.
Η δεύτερη , μετά την συναντηση των 28 της ΕΕ, με τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Δηλαδή και οι δύο συναντήσεις έγιναν , σε ιδιαίτερα ευνοϊκές συγκυρίες για την Άγκυρα και το αντίθετο για εμάς.
β) Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, έχει τρεις αδυναμίες, σε σχέση με τον Τούρκο :
-Δεν γνωρίζει καλά, τόσο τα διεθνή θέματα, όσο και τις λεπτές αποχρώσεις των Ελληνοτουρκικων θεμάτων .
-Έχει ακόμη ιδεοληψίες σε σχέση με τις διεθνείς συμμαχίες και σχέσεις.
-Δεν έχει επαρκή προετοιμασία, ίσως γιατί πιστεύει πολύ στον εαυτό του.
Στην πρώτη συνάντηση, όταν κλήθηκε να απαντήσει, για το άνοιγμα των φακέλων της ενταξιακης διαδικασίας της Τουρκίας, από αγνοια όπως φάνηκε, γιατί έψαχνε τις σημειώσεις του και ίδρωσε, απάντησε ότι είναι θετικός να ανοίξουν, γιατί όπως είπε: "δεν έχει σημασία να ανοίξουν, αλλά πως θα κλείσουν".
Η Κύπρος αναγκάσθηκε να τοποθετηθεί δημόσια και το Μαξίμου διερευσε, ότι παρερμηνευτηκε η απάντηση.
Σήμερα είπε ότι: "την λύση στο προσφυγικό θα την δώσουν, Ελλάδα και Τουρκία και δεν θα μας την επιβάλλει η ΕΕ".
Τραγικό, διπλό λάθος γιατί μετέτρεψε το προσφυγικό σε διμερες θέμα και ξέχασε ότι η διαπραγματευτικη δύναμη της Ελλάδας πολλαπλασιαζεται , όταν θέτουμε τα θέματα, ως Ευρωτουρκικα .
Η διαπραγματευτικη θέση της χώρας μειώνεται ακόμη περισσότερο, όταν δεν κατανοούμε ότι το προσφυγικό είναι παράγωγο της Συριακης κρίσης.
Η Τουρκία, ήταν από αυτούς που προκάλεσαν την κρίση, στα πλαίσια του νεοοθωμανικου δογματος της.
Αυτή η στρατηγική της Τουρκίας απέτυχε, της άφησε και της αφήνει τραύματα.
Πρώτον, διερρηξε τις σχέσεις της με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Ιράν.
Δεύτερον, ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με την Ρωσία, με τεράστιες οικονομικές και γεωστρατηγικες απώλειες.
Τρίτο και χειρότερο, το σχέδιο λύσης της Συριακης κρίσης, που διαμορφώνουν ΗΠΑ και ΡΩΣΙΑ , με την κάλυψη του ΟΗΕ και της ΕΕ και την αποδοχή του Ιράν και του Ισραήλ, θα είναι εις βάρος των στρατηγικών της συμφεροντων, γιατί θα έχει ισχυρό παράγοντα τους Κουρδους.
Αυτό το θέμα πονάει την Τουρκία και όχι το μεταναστευτικο. Αντιθέτως χρησιμοποιεί το μεταναστευτικο, για να εκβιασει την ΕΕ και εμμέσως την Ουάσιγκτον, με στόχο την ουσιαστική συμμετοχή της στην λύση του Συριακου.
Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία, από αβελτηριες της προηγούμενης, αλλά κυρίως της σημερινής κυβέρνησης, να είναι παράγοντας της λύσης του προβλήματος.
Τώρα το πρόβλημα έγινε δικό μας, χάνουμε συμμαχίες και μας στηρίζει κυρίως η Γερμανία . Επιτρεψαμε την Τουρκία να μετατραπεί, από μέρος του προβλήματος, σε πρωταγωνιστη της λύσης, με φανερά και κυρίως κρυφά και πιο σημαντικά ανταλλαγματα.
Η δήλωση του Τσιπρα, στην κοινή συνέντευξη : "Ο Αχμέτ με τις προτάσεις, του αιφνιδίασε ευχάριστα, στην χθεσινή συνάντηση ΕΕ -ΤΟΥΡΚΙΑΣ", τα λέει όλα.
Ευτυχώς στην ΕΕ, δεν είναι τόσο χαμογελαστοι, όπως ο Έλληνας Πρωθυπουργός και θα μετρήσουν από πολλές πλευρές, την πρόταση του Νταβουτογλου , δύο από τις οποίες είναι, η εφαρμοστικοτητα και η συμβατοτητα της, με την συνθήκη της Γενεύης, για τους πρόσφυγες.
Ακόμη, θα ήθελα να θυμίσω στον Πρωθυπουργό και τους Έλληνες σχολιαστές των ΜΜΕ ότι :
-Οι συναντήσεις, αυτής της αναβαθμισμενης μορφής, ΕΛΛΑΔΑΣ -ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ξεκίνησαν από τον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και τότε επικριθηκαν από τα κόμματα της αντιπολιτευσης.
-Η συμφωνία επαναπροωθησης των μεταναστών στην Τουρκία, υπογράφηκε και αυτή από τον ίδιο Πρωθυπουργό.
Οι επιμέρους συμφωνίες, που υπογραφηκαν, είναι μέρος περισσότερων συμφωνιών που υπέγραψε και πάλι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εκτός από την υπερταχια ,Ηγουμενίτσα -Κωνσταντινουπολη. Είχε υπογραφεί, η υπερταχια Θεσσαλονίκη-Κωσταντινουπολη, που έχει πρακτικά νόημα και μπορεί να βρει κάποτε χρηματοδότηση.
Τελος, ενα ασήμαντο γεγονός , που δείχνει, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν και κουρασμένος.
Δεν πρόσεξε την απάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού, για το cazus belli της Τουρκίας, που ακολούθησε την απόφαση της Ελληνικής βουλής, με εισήγηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 1996, για "επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, όταν η Ελλάδα κρίνει " και στην απάντησή του είπε : Αυτά είναι κατάλοιπα της δεκαετίας του '60.
Υ Γ: Η Τουρκική διπλωματία φαίνεται, ότι έχει μελετήσει καλά τον Τσιπρα και ξέρει τις προτιμήσεις στην επικοινωνιακη εικόνα του.
Μοίρασε τριαντάφυλλα, με τον Νταβουτογλου, σε γυναίκες των ΜΜΕ, για την ημέρα της γυναίκας, δύο ημέρες μετά το άγριο ξύλο που έφαγαν γυναίκες στην Κωσταντινουπολη, που διαδηλωναν, με την ευκαιρία της γιορτής της γυναίκας και ενάντια στην Τουρκική κυβέρνηση, που τα καταπατα.
Ακόμη χειρότερα, όταν τις τελευταίες ημέρες κατασχεθηκαν στην Τουρκία για πολιτικούς λόγους, μια εφημερίδα και ένα πρακτορείο ειδήσεων, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας των κρατικών πρακτορείων ειδήσεων των δύο χωρών.
Κάποιοι θα πουν γκάφες, κάποιοι αμοραλισμος και κάποιοι ξέπλυμα της αντιδημοκρατικης πλευράς του Ερντογαν.
Καλή επιστροφή στο κυβερνητικό κλιμάκιο , καλή ξεκούραση και όχι αλλα τέτοια.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου