Αγωνία και ανησυχία επικρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου για τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν ήδη το φως της δημοσιότητας και δείχνουν τη ΝΔ να καταγράφει προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ άνω των 3 μονάδων μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την ανησυχία επιτείνουν τόσο οι κοινωνικές αντιδράσεις εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών-αγροτών οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν το προσεχές διάστημα αλλά και τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες και κυρίως το ΔΝΤ για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση.
Πρόθεση της κυβέρνηση είναι να στήσει ανάχωμα στην προσπάθεια της ΝΔ να γίνει κυβέρνηση με τη γνωστή από το παρελθόν συνταγή της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Μόλις την Παρασκευή ο κ. Τσίπρας, με πρόσχημα ένα «δικαιότερο» σύστημα ζήτησε τη συνδρομή του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Παράλληλα το Μαξίμου εντείνει τις επιθέσεις στη ΝΔ με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σημερινή ανακοίνωση, με αφορμή το ασφαλιστικό, με αιχμές και προσωπικά υπονοούμενα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αλλαγή εκλογικού νόμου
Με την επίκληση του …αναλογικότερου εκλογικού νόμου και της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα προσπαθήσει να ανακόψει την… φόρα της ΝΔ προς την εξουσία και ακολουθώντας την επιτυχημένη συνταγή του ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του 90 θα επιδιώξει να προωθήσει τον σχηματισμό συνεργατικών κυβερνήσεων με προοπτική να «εμποδίσει» την προεκλογική προσχώρηση στελεχών από το Κέντρο προς την ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση για να δελεάσει την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων θα προτείνει το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών όπως της Β σε μικρότερες – τουλάχιστον τρεις - και την μείωση του μπόνους από 50 έδρες σε 30 ή 20. Παράλληλα για να δώσει την προοπτική εισόδου στην βουλή μικρότερων κομμάτων και να αποτρέψει την προεκλογική σύμπραξη με τη ΝΔ δυνάμεων του Κέντρου συζητείται η μείωση του ποσοστού του 3% για να εισέλθει ένα κόμμα στην βουλή στο 2,5% ή ακόμα και στο 2%.
Μία τέτοια ρύθμιση θα έδινε ελπίδες εισόδου στο κοινοβούλιο στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου και στην ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη ενώ παράλληλα αυξάνει την προοπτική επανεκλογής των ΑΝΕΛ και του Β. Λεβέντη.
Παράλληλα η πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου με αυτά τα χαρακτηριστικά θα ενέτεινε την σύγκρουση με την ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη που θα ζητήσει εκλογικό νόμο που θα δίνει την δυνατότητα να εκλεγεί ισχυρή κυβέρνηση και θα δημιουργούσε ρωγμές στις σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα κόμματα και τις προσωπικότητες του Κέντρου.
Το πρώτο καμπανάκι
Το πρώτο καμπανάκι του …κινδύνου χτύπησε με την δημοσκόπηση της Μetron Analysis που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικάόπου η ΝΔ φαίνεται να παίρνει κεφάλι δημοσκοπικά με 3,7 μονάδες μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τιμόνι της ΝΔ (Νέα Δημοκρατία: 23,6%, ΣΥΡΙΖΑ: 19,9%, Χρυσή Αυγή: 4,6%, Δημοκρατική Συμπαράταξη: 4,1%, ΚΚΕ: 4,6%, Ποτάμι: 2,2%, Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,1%, Ένωση Κεντρώων: 2,7%, Λαϊκή Ενότητα: 2,3%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις 24/12/2015, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγούνταν οριακά με 0,8% ενώ στην πρόθεση ψήφου είχε προβάδισμα 0,7% (ΣΥΡΙΖΑ 17% (20,6%), ΝΔ 16,3% (19,8%)) ενώ στα ποιοτικά χαρακτηριστικά το 74,6% των ερωτηθέντων, χαρακτήριζε αρνητική την πορεία της κυβέρνησης, έναντι 20,3% που την αξιολογούσε ως θετική. Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (47,6%) αξιολογούσαν αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης.
Και δεύτερο καμπανάκι για Μαξίμου
Η δεύτερη δημοσκόπηση, της Alco για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», απλά ήρθε να επιβεβαιώσει την πρώτη, δηλαδή την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ.
Στη νέα δημοσκόπηση για η ΝΔ προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 3,3 μονάδες στην πρόθεση ψήφου. Ταυτόχρονα το κυβερνών κόμμα χάνει σχεδόν τους μισούς από τους ψηφοφόρους που του έδωσαν την πρωτιά τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώ η ΝΔ όπως είναι φυσικό αυξάνει τη συσπείρωσή και διευρύνει την επιρροή της στο εκλογικό σώμα.
Συγκεκριμένα την ώρα που ένας στους δύο πολίτες αξιολογεί ως θετική εξέλιξη την εκλογή του κ. Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου από το 35,46% που πήρε στις κάλπες του περασμένου Σεπτεμβρίου υποχωρεί στο 18% με τη ΝΔ να φτάνει στο 21,3%.
Το ΚΚΕ περνά τρίτο με 5,4%, αφήνοντας τέταρτη τη Χρυσή Αυγή με 5,2%. Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 3,1%, η Ένωση Κεντρώων με 2,6%, οι ΑΝΕΛ με 1,9% το Ποτάμι με 1,6%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,3%, ενώ άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 4,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Οξεία αντίδραση Καμμένου
Χαρακτηριστική είναι η πρώτη αντίδραση στην έρευνα της Metron Analysis από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο ο οποίος σε ανάρτηση στο twitter δίνει τον τόνο της κυβερνητικής αντιπαράθεσης για τις δημοσκοπήσεις: «Η Metron Analysis μετά από τις μαϊμού δημοσκοπήσεις που έβγαζαν πρώτο το όχι και 3 φορές τους ΑΝΕΛ εκτός συνεχίζουν» έγραψε στον λογαριασμό του ενώ μαζί με το κείμενο ανήρτησε μία φωτογραφία με μία… μαϊμού. Υπενθυμίζεται ότι το γκάλοπ δίνει στους Ανεξάρτητους Έλληνες ποσοστό 2,1%.
Στόχος της …καμπάνιας της κυβέρνησης όπου θα αξιοποιηθούν κομματικά στελέχη και bloggers θα είναι να κινητοποιήσουν τα …αντιμητσοτακικά αντανακλαστικά των πρώην ψηφοφόρων του παλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ αλλά και να ενισχύσουν την εσωκομματική αντιπαράθεση με τους Καραμανλικούς στην ΝΔ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών οι πρώτες δημοσκοπήσεις θα καταγράψουν το …ταξίδι του μέλιτος που διανύει ο νέος αρχηγός της ΝΔ στο κόμμα του και στην κοινωνία ενώ αναμένουν ότι στο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εκφραστούν οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της νέας εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα με αυτήν την τακτική και τον «πόλεμο» στο διαδίκτυο θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν ένα κύμα πρώην ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και το Ποταμιού που είδε θετικά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΝΔ και εκφράστηκε θετικά για τον νέο αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου