Τα πάνω κάτω έχει φέρει στον χώρο της Κεντροαριστεράς η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και η προοπτική του ανοίγματος προς το κέντρο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά την διαγραφή του Λ. Γρηγοράκου με απόφαση της Φ. Γεννηματά από την ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης γιατί προέβλεψε την απορρόφηση του κόμματος από την ΝΔ και την φυγή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε σήμερα ο …πόλεμος προτάσεων από την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον επικεφαλής του Ποταμιού μέσω των «ΝΕΩΝ» για την ανασύνταξη του χώρου.
Ο κίνδυνος να καταληφθεί ο χώρος του Κέντρου από την ΝΔ υπό την ηγεσία του Κ. Μητσοτάκη και οι φυγόνεντρες δυνάμεις στελεχών τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς την ΝΔ στην προοπτική να...αναστηθεί το πάλαι ποτέ διπολικό πολιτικό σύστημα ανάγκασε την Φ. Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες για την διάσωση του χώρου.
Φ. Γεννηματά: παράταξη με συνιστώσες και εκλογή Προέδρου από την βάση τον Ιούνιο.
Η κ. Γεννηματά προτείνει μέσω των ΝΕΩΝ την συγκρότηση ενός …ΣΥΡΙΖΑ της Κεντροαριστεράς με τάσεις και συνιστώσες τα κόμματα και τις κινήσεις που θα συμμετέχουν. Όπως αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ με το άρθρο της, η κ. Γεννηματά ουσιαστικά απευθύνει πρόσκληση προς όλα τα κόμματα και της κινήσεις της Κεντροαριστεράς με πρώτο το Ποτάμι για να διαμορφώσουν την νέα παράταξη της Κεντροαριστεράς που θα καλύψει το κενό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Με μία γενναία πρόταση η κ. Γεννηματά θέτει σε εφαρμογή την απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ σταματώντας την γρίνια στο εσωτερικό του κόμματος για την υλοποίηση των αποφάσεων του Συνεδρίου, καλεί όλες τις κινήσεις και τα κόμματα σε ισότιμη συμμετοχή και προτείνει ένα μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ με συνιστώσες και τάσεις που θα δίνουν χώρο σε όλες τις απόψεις από τον χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου μέχρι τις παρυφές τις Αριστεράς.
Μάλιστα η κ. Γεννηματά προτείνει την σύγκλιση δύο συνδιασκέψεων που θα αποφασίσουν το πρόγραμμα και το σήμα της νέας παράταξης και κατόπιν την εκλογή Προέδρου από την βάση. Στο κάλεσμα της κ. Γεννηματά εκτός του Στ. Θεοδωράκη περιλαμβάνονται όλοι τα κόμματα και οι κινήσεις της Κεντροαριστεράς συμπεριλαμβανομένου και του Γ. Παπανδρέου, όπως αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Όμως οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη εκφράζουν την ανησυχία ότι έαν συμφωνήσουν να συμμετέχουν στο εγχείρημα τότε είτε ο Γ. Παπανδρέου είτε ο Ευ. Βενιζέλος θα θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία του χώρου προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Όσοι γνωρίζουν καλά τον χώρο του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι μία πιθανή προσχώρηση του Γ. Παπανδρέου θα μπορούσε να τινάξει το εγχείρημα στον αέρα εάν επιθυμούσε να τεθεί επικεφαλής καθώς οι …ορκισμένοι οπαδοί του πρώην Πρωθυπουργού ανά την Ελλάδα αποτελούν ένα καθόλου ευκαταφρόνητο μηχανισμό. Πάντως στην Χαριλάου Τρικούπη εκφράζονται φόβοι ότι η προσπάθεια για την δημιουργία ενός ΣΥΡΙΖΑ της Κεντροαριστεράς θα μπορούσε να μετατραπεί σε πεδίο σύγκρουσης των …παππούδων του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή των ιστορικών στελεχών του Κινήματος. Από την μία πλευρά οι Κ. Λαλιώτης, Μ. Παπαϊωάννου και Κ. Γείτονας που είναι στο πλευρό της Φ. Γεννηματά και από την άλλη ο Γ. Παπανδρέου ή ο Ευ. Βενιζέλος που θα αναζητήσουν πεδίο δικαίωσης των πολιτικών τους.
Στ. Θεοδωράκης: Όχι στην Κεντροαριστερά της Φ. Γεννηματά , κάλεσμα σε μεταρρυθμιστές
Ο επικεφαλής του Ποταμιού από τις στήλες των ΝΕΩΝ είπε ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ στην πρόταση της Φ. Γεννηματά και προσκάλεσε σε συστράτευση μεταρρυθμιστές όπως την Αν Διαμαντοπούλου, τον Τ. Γιαννίτση και τον Μ. Χρυσοχοΐδη. «Το Ποτάμι», σημειώνει ο κύριος Θεοδωράκης, «δεν συναινεί στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ για μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη» επειδή, όπως αναφέρει, «οι παρατάξεις δεν δημιουργούνται με χειραψίες και το ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπίστηκε μεταρρυθμίσεις». Σε συνέχεια της συνέντευξής του στην εφημερίδα «Τα Νέα» προσθέτει ότι δεν φοβάται τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνοντας: «Αυτοί που πρέπει να φοβούνται είναι οι δεξιοί γιατί θα τους μεταμορφώσει σε κεντρώους».
Λυκούδης: το Ποτάμι έχει ανάγκη πολιτικής φυσιογνωμίας
Στο εσωτερικό του κόμματος όμως συνεχίζεται η αμφισβήτηση της ηγεσίας του Στ. Θεοδωράκη λόγω της απουσίας πολιτικού στίγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Χ. Θεοχάρης έχει αναδειχτεί σε ισχυρό πόλο στο εσωτερικού του Ποταμιού επηρεάζοντας έναν σημαντικό αριθμό βουλευτών και με πρόθεση να στρέψει το κόμμα στον χώρο της Κεντροδεξιάς.
Πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι στην ΝΔ καλοβλέπουν μία συνεργασία με τον πρώην γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων. Από την άλλη πλευρά οι Σπ. Λυκούδης και ο Γρ. Ψαριανός υποστηρίζουν ότι το κόμμα πρέπει να ξαναβρεί το πολιτικό του στίγμα και βλέπουν προς την Κεντροαριστερά και τον χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο κ. Λυκούδης σε συνέντευξή του στο ΜΕGA δήλωσε ότι « έχει πολιτική ανάγκη το Ποτάμι να διαμορφώσει με μεγαλύτερη σαφήνεια την πολιτική του φυσιογνωμία και τον πολιτικό του προσανατολισμό. Δεν το έχει πετύχει μέχρι τώρα», προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στον Σταύρο Θεοδωράκη.
Άννα Διαμαντοπούλου: ιδρυτικό συνέδριο του μεταρρυθμιστικού χώρου
Η πρώην υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών παρεμβαίνει στην συζήτηση για την προοπτική της Κεντροαριστεράς και εκτιμά ότι μια συνεπής πορεία του νέου προέδρου της ΝΔ προς το Κέντρο θα επηρεάσει όλα τα κόμματα. Η Αννα Διαμαντοπούλου επισημαίνει την ανάγκη να ενωθούν οι διάσπαρτες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μεταρρυθμιστικού χώρου μέσω ενός ιδρυτικού συνεδρίου από μηδενική βάση θέτοντας ως διαχωριστική γραμμή στην πολιτική αντιπαράθεση τις μεταρρυθμίσεις έναντι του λαϊκισμού.
Σε συνέντευξή της κρίνει θετικά την εκλογή Μητσοτάκη στη Ν.Δ. και εκτιμά ότι μια συνεπής πορεία του προς το Κέντρο θα επηρεάσει όλα τα κόμματα. Για το ασφαλιστικό, τάσσεται υπέρ της συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε ένα σχέδιο προς όφελος της νέας γενιάς. Σχολιάζοντας, τέλος, τον εθνικό διάλογο για την παιδεία, σημειώνει με αιχμηρό τρόπο ότι «εξελίσσεται σε πρόσκληση για τσάι στα κομματικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ».
Σε συνέντευξή της κρίνει θετικά την εκλογή Μητσοτάκη στη Ν.Δ. και εκτιμά ότι μια συνεπής πορεία του προς το Κέντρο θα επηρεάσει όλα τα κόμματα. Για το ασφαλιστικό, τάσσεται υπέρ της συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε ένα σχέδιο προς όφελος της νέας γενιάς. Σχολιάζοντας, τέλος, τον εθνικό διάλογο για την παιδεία, σημειώνει με αιχμηρό τρόπο ότι «εξελίσσεται σε πρόσκληση για τσάι στα κομματικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου