«Λαμβάνονται σκληρές οικονομικές αποφάσεις χωρίς κανένα πολιτικό έλεγχο με τη διαδικασία του "ήπιου δικαίου" (soft law)» υπογράμμισε η Εύα Καϊλή στη συζήτηση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για την εξέλιξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης.
Στα κείμενα της «Έκθεσης των Πέντε Προέδρων» και των «Προτάσεων του Συμβουλίου για την
Ευρωζώνη», αναδεικνύεται ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του κατεξοχήν φορέα εκπροσώπησης των Ευρωπαϊκών Λαών, ούτε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ούτε στο ζήτημα της λογοδοσίας των οργάνων που δημιουργούνται στη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διακυβέρνησης.
Αυτό οδηγεί σε έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Ειδικά για χώρες εντός μνημονίου, όπως η Ελλάδα, όπου στη πράξη το Eurogroup έχει υποκαταστήσει τόσο το ρόλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου όσο και του Συμφώνου Σταθερότητας, λαμβάνονται ζωτικές αποφάσεις σχετικές με την φορολόγηση, τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις εργασιακές σχέσεις και τις δαπάνες για την υγεία, με τη διαδικασία του «ήπιου-δικαίου», δηλαδή τη μέθοδο απόφασης που επιβάλλεται εκεί που δεν υπάρχει ήδη δημιουργημένο δικαίου, χωρίς προηγούμενη πολιτική γνωμοδότηση και εκτός οποιασδήποτε διαδικασίας πολιτικού ελέγχου και λογοδοσίας.
«Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται βαριές αποφάσεις για τους λαούς ανεξέλεγκτα και χωρίς λογοδοσία, όπως συμβαίνει τώρα. Μόνο σε περιβάλλον διαφάνειας και πολιτικής νομιμοποίησης μπορεί να θεμελιωθεί η Οικονομική και Νομισματικής Ολοκλήρωση της ΈΕ» κατέληξε η Εύα Καϊλή.
Ενιαία ψηφιακή αγορά...
Σημαντικό βήμα προόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτέλεσε η υπερψήφιση της έκθεσης για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) και Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO). Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχεται να ενισχύσει την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην ευρωπαϊκή ήπειρο, δημιουργώντας ανάπτυξη και εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.
Η Ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύα Καϊλή μέσω τροπολογιών που κατέθεσε και συνυπέγραψε σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους της, κατάφερε να ενισχύσει το κείμενο του κοινοβουλίου στοχεύοντας στην ενίσχυση των πολιτικών καινοτομίας και στην κατάργηση των εμποδίων προς αυτήν την κατεύθυνση, έχοντας πάντα σαν προτεραιότητα την προστασία των καταναλωτών αλλά και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού πνεύματος.
Πιο συγκεκριμένα, η κα. Καϊλή, μέσω των τροπολογιών που κατέθεσε κατάφερε να επιτύχει ισχυρή προστασία των καταναλωτών σε όλο το φάσμα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ενώ παράλληλα φρόντισε να υπάρχει αναλογικότητα στην παρέμβαση των νομοθετικών αρχών κρατώντας όσο το δυνατόν χαμηλότερα το κόστος για της επιχειρήσεις. Επιπροσθέτως, μέσω διαφορετικής τροπολογίας που υπερψηφίστηκε, τονίστηκε η σημασία της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης για το σύνολο του πληθυσμού, με σαφή προτεραιότητα τις μικρές ηλικίες. Ακόμα, τονίστηκε η ανάγκη για την αντιμετώπιση της πώλησης προϊόντων απομίμησης διαδικτυακά. Επιπλέον, ζήτησε δίκαιη αντιμετώπιση των πολιτών και των εταιρειών, στα πλαίσια της ενιαίας αγοράς.
Στο πλαίσιο της έκθεσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατάφερε, με κινητήρια δύναμη την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών να εξασφαλίσει ότι η αναγκαία ψηφιοποίηση της βιομηχανίας, θα γίνει ανανεώνοντας τους εργασιακούς κανόνες έχοντας στο επίκεντρο της προσοχής τον εργαζόμενο.
Η απλοποίηση της γραφειοκρατίας με σκοπό την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας και των αναδυόμενων startup αποτέλεσε επίσης, προτεραιότητα στην έκθεση αυτή. Κλείνοντας, ζητήματα όπως το κλείδωμα υπηρεσιών βάση γεωγραφικής τοποθεσίας ( geo-blocking) και η σταδιακή εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών ήταν ζητήματα πάνω στα οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την άμεση αντίδραση των κρατών μελών και της Επιτροπής.
Η έκθεση για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, εκτιμάται σύμφωνα με το protothema.gr ότι θα αποτελέσει βραχίονα ανάπτυξης της οικονομίας για την ΕΕ μέσα στα επόμενα χρόνια, προσφέροντας πάνω από τέσσερα εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και πάνω από 415 δισεκατομμύρια ευρώ στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, σύμφωνα με έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεδομένα που καθιστούν εξαιρετικά σημαντικές τελικά, τις παρεμβάσεις που μετά από πολλές συναντήσεις εργασίας, κατέθεσε προς ψήφιση η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου