Απογειώνονται την Πέμπτη τα «drones» της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής

 

 Την ερχόμενη Πέμπτη τίθενται σε επιχειρησιακή δράση τα «drones» της ΕΛ.ΑΣ. για τη βελτίωση της ασφάλειας και της Πυροσβεστικής για την ανίχνευση Πυρκαγιών. Η παρουσίαση θα γίνει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τους αρχηγούς των δύο σωμάτων, στην Αεροπορική Βάση Δεκελείας. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της ΕΛ.ΑΣ., είναι συνολικά έξι, ενώ ένα σύστημα με τέσσερις μονάδες διαθέτει η Πυροσβεστική. Από τα έξι «drones» της ΕΛΑΣ, τα τρία είναι μικρά αεροπλανάκια τηλεκατευθυνόμενα, τα οποία αποκτήθηκαν την άνοιξη του 2014. Τα άλλα τρία, που έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, αποκτήθηκαν επί υπουργίας Νίκου Τόσκα, στα τέλη του 2015. Μέχρι τώρα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για τη χρήση τους, καθώς και η εκπαίδευση του προσωπικού που θα τα χειρίζεται. Τα συγκεκριμένα μέσα είναι κατασκευής Ισραήλ, όπου έγινε και η εκπαίδευση των χειριστών.

Τα «drones» των δύο Σωμάτων υπάγονται στον ΕΝΣΑ
Τα τρία μικρά «drones», όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, είναι ηλεκτροκίνητα και έχουν τη δυνατότητα πτήσης περίπου τεσσάρων ωρών. Τα τρία μεγάλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία πετούν με καύσιμο, έχουν δυνατότητα πτήσης μέχρι και 20 ώρες και κάλυψη ακτίνας περίπου 80 χιλιομέτρων. Τα «drones» είναι εξοπλισμένα με κάμερες και άλλον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, που μεταφέρει πληροφορίες στο Κέντρο Ελέγχου, το οποίο μπορεί να είναι μια κινητή μονάδα (βαν), που το κατευθύνει από το έδαφος. Τα «drones» των δύο Σωμάτων υπάγονται πλέον στον Ενιαίο Φορέα εναέριων μέσων (ΕΝΣΑ) Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, που δημιουργήθηκε πρόσφατα, και στον οποίο υπάγονται και όλα τα υπόλοιπα πτητικά μέσα (ιδιόκτητα ελικόπτερα και ενοικιαζόμενα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, κ.λπ.), εκτός από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που είναι της Πολεμικής Αεροπορίας.

Άρχισε η αντιπυρική περίοδος, οδηγίες Πυροσβεστικής

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των δασικών πυρκαγιών οφείλεται στη δική μας αμέλεια», επισημαίνει η Πυροσβεστική σε ένα μήνυμα προς τους πολίτες, καθώς ξεκίνησε και επίσημα η αντιπυρική περίοδος. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αρχηγείο παραθέτει υποδείξεις και συμβουλές που πρέπει να έχει συνεχώς στο νου του κάθε πολίτης, για να μην προκαλέσει πυρκαγιά, αλλά και για να συμβάλει στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της, αν εκδηλωθεί από οποιαδήποτε αιτία.

Τι επισημαίνεται στην ανακοίνωση 
Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά:• Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
• Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
• Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε στην ύπαιθρο τα αναμμένα υπολείμματα καύσης.
Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
• Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
• Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών -πυροτεχνημάτων σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
• Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.
• Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
Πώς πρέπει να ενεργήσουμε μόλις αντιληφθούμε πυρκαγιά:
• Τηλεφωνούμε αμέσως στον αριθμό κλήσης 199 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο όπου βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.
Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή.

Η κλήση στο 199 είναι χωρίς χρέωση, τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. 
Σε περίπτωση που το κινητό δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου», καλείτε το 112 (αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την ΕΕ).

typosthes.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου