Θεσσαλονίκη: SOS στο Θεαγένειο – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

 
Σκληρή ανακοίνωση κατά της διοίκησης του Θεαγένειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης εξέδωσε το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο, σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της διάλυσης των φαρμάκων από μη εξειδικευμένο προσωπικό. 
Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «αυταρχισμό» της διοίκησης του νοσοκομείου και την κατηγορούν ότι προσπαθεί να τους τρομοκρατήσει. Επίσης, σημειώνουν ότι «το Δ.Σ. του νοσοκομείου συνεχίζει την παράνομη ανάθεση εξειδικευμένης εργασίας σε μη εξειδικευμένο προσωπικό και την μη ίδρυση Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Φαρμάκων στην ευθύνη του νοσοκομειακού φαρμακείου». Μιλούν, ακόμη, για «πολιτική βούληση υποβάθμισης, εμπορευματοποίησης και απαξίωσης του δημοσίου συστήματος υγείας» και καλούν «τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας να πάρουν άμεσα θέση και να προχωρήσουν στην επίλυση του προβλήματος».

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Θεαγένειο, αναφέρει: 
Με αυταρχισμό απάντησε η διοίκηση του Α.Ν.Θ. “Θεαγένειο” στο μεγάλο πρόβλημα της διάλυσης των φαρμάκων από μη εξειδικευμένο προσωπικό με ότι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών, την οικονομία του φαρμάκου και την τήρηση της νομιμότητας.
Συγκεκριμένα με απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου την Δευτέρα 16/1/2017 εν τέλει τους νοσηλευτές “να εκτελούν τα καθήκοντα της διάλυσης των χημειοθεραπευτικών μέχρι να γνωμοδοτήσει το ΚΕΣΥ και να αποφανθεί ο υπουργός επί της γνωμοδότησης αυτής”. Ταυτόχρονα προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους λέγοντας ότι “τυχόν άρνηση οποιουδήποτε νοσηλευτή να εκτελεί την συγκεκριμένη εντολή η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργία τμημάτων του νοσοκομείου και την έκθεση ασθενών σε κίνδυνο θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα”.
Το Δ.Σ. του νοσοκομείου συνεχίζει την παράνομη ανάθεση εξειδικευμένης εργασίας σε μη εξειδικευμένο προσωπικό και την μη ίδρυση Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Φαρμάκων στην ευθύνη του νοσοκομειακού φαρμακείου με συνέπεια την υποβάθμιση των παραχωμένων υπηρεσιών προς τους ασθενείς, την έκθεση του προσωπικού σε φάρμακα υψηλής τοξικότητας τα οποία δύνανται να έχουν μεταλαξιογόνες και καρκινογόνες επιδράσεις σε υγιείς οργανισμούς εάν έρθουν σε επαφή με το δέρμα ή προκαλέσουν μόλυνση μέσω του αναπνευστικού συστήματος και την κατασπατάληση πόρων αφού για παράδειγμα μόνο μέσα στο 2016 και χωρίς την ύπαρξη κεντρικής μονάδας από την περίσσειες των φαρμάκων εξοικονομήθηκαν πάνω από 500.000 ευρώ.
Η παραπάνω στάση, ιδιαίτερα σε έναν ευαίσθητο τομέα όπως αυτός της αντιμετώπισης του καρκίνου, δείχνει για άλλη μια φορά την πολιτική βούληση υποβάθμισης, εμπορευματοποίησης και απαξίωσης του δημοσίου συστήματος υγείας. 

Καλούμε τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας να πάρουν άμεσα θέση και να προχωρήσουν στην επίλυση του προβλήματος.
Συνεχίζουμε αταλάντευτά τον αγώνα μας, μαζί με τους ασθενείς μας, κόντρα στην υποβάθμιση της υγείας, για την λειτουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Φαρμάκου στην ευθύνη του νοσοκομειακού φαρμακείου με το αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό.

typosthes.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου