«Καίει» τον Σόιμπλε το ΔΝΤ για πλεόνασμα και χρέος!

Τι είπε πραγματικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου και πώς διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του για να φθάσουμε σε... 4ο μνημόνιο


Την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ίσως για πρώτη φορά, συμβαδίζει με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το πλεόνασμα και την ελάφρυνση του χρέους, «καίγοντας» τον Β. Σόιμπλε, οι δηλώσεις του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις, παρερμηνεύονται με ακραίο τρόπο στην Αθήνα, για να βγει το συμπέρασμα ότι προανήγγειλε 4ο μνημόνιο!
Η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Δ. Τζανακόπουλου, εξέφρασε την έντονη ενόχλησή της για την επιχειρούμενη διαστρέβλωση των δηλώσεων του κ. Ράις, αποδίδοντας τις συζητήσεις για δήθεν προαναγγελία 4ου μνημόνιο σε προσπάθειες εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πράγματι στις χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Ράις ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένος με το αίτημα που διατύπωσε πρόσφατα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, για μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα με ποσοτικοποίηση από τώρα των απαιτούμενων μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, παρότι γίνεται δεκτό από την ελληνική πλευρά ότι αυτά θα ενεργοποιηθούν στο τέλος του παρόντος προγράμματος, το 2018.
Η ακριβής δήλωση του κ. Ράις για το θέμα έχει ως εξής: «Πιστεύουμε ότι το ισχύον πακέτο μέτρων πολιτικής είναι σε γενικές γραμμές συνεπές με ένα στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 1,5% και ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα εάν η ελάφρυνση του χρέους προσαρμοσθεί στη βάση αυτού του στόχου, δηλαδή στη βάση του στόχου για πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Έτσι, μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται σε μακροπρόθεσμο στόχο για πλεόνασμα 1,5% και, συνεπώς, δεν ζητούμε περισσότερη λιτότητα, περισσότερα μέτρα, εφόσον το πρόγραμμα βασίζεται σε αυτό το στόχο του 1,5%».
Σε άλλη αποστροφή του λόγου του, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Ράις επανέλαβε αυτό που έχει λεχθεί πολλές φορές, όπως είπε, από αξιωματούχους του Ταμείου, ότι δηλαδή τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν χρειάζεται να εφαρμοσθούν προκαταβολικά (“upfront”) και ότι μπορεί η εφαρμογή του να συνδεθεί με την εφαρμογή από την Ελλάδα του συμφωνημένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Από αυτή την αναφορά «πιάστηκαν» ορισμένοι, για να οδηγηθούν στο συμπέρασμα ότι προαναγγέλλεται ένα νέο μνημόνιο και η εφαρμογή του μετά το 2018 θα συνδεθεί με την ελάφρυνση του χρέους. Είναι προφανές, όμως, ότι ο κ. Ράις αναφερόταν στην εφαρμογή του ήδη συμφωνημένου προγράμματος, καθώς και στην αναμενόμενη μικρή χρονική του επέκταση, με ένα πλαίσιο που θα συμφωνηθεί με το Ταμείο (MEFP) και θα έχει διάρκεια ως και το 2019, κάτι που ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση αίτημα στο Ταμείο για συμμετοχή στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας.
Αυτό που σκόπιμα φαίνεται ότι παραγνωρίζουν όσοι ερμηνεύουν με μονομέρεια τις δηλώσεις Ράις είναι ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση πως απαιτείται να ποσοτικοποιηθούν τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος: «χρειάζεται να μπορούμε να εξηγήσουμε στο Συμβούλιό μας ότι υπάρχει γενική συμφωνία για τον τύπο και την έκταση της ελάφρυνσης χρέους που θα παρασχεθεί στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αυτή η αναφορά έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την επιμονή Σόιμπλε να αναβληθεί για το 2018 η ποσοτικοποίηση των μέτρων, κάτι που βρίσκει σύμφωνα και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είχε δηλώσει μετά την τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών:«Είναι αδύνατο να είμαστε ακριβείς για το μέγεθος των πιθανών μέτρων για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοσθούν το 2018, είναι απλώς αδύνατο. Δεν μπορούμε να προσφέρουμε σαφήνεια για το τι ακριβώς χρειάζεται, είναι απλώς πολύ νωρίς».
Το Ταμείο επιμένει ότι αυτό που θεωρείται «αδύνατο» από τους Ευρωπαίους θα πρέπει να γίνει, ενώ είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ο κ. Ράις υπογράμμισε χθες πως οι αξιωματούχοι του είναι έτοιμοι να συζητήσουν κάποιες «νέες ιδέες», που προανήγγειλε ο κ. Ντάισελμπλουμ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές τις «νέες ιδέες». Είναι σαφές, πάντως, ότι η συζήτηση κατευθύνεται από το Ταμείο με τρόπο που εξυπηρετεί τις ελληνικές θέσεις και όχι σε εφιαλτικού χαρακτήρα νέα μνημόνια...

sofokleousin.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου