Αλεξιάδης: Δώστε ακίνητα για να πληρώστε το φόρο

Ενεργοποιείται διάταξη νόμου που προβλέπει εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο για την κάλυψη του φόρου κληρονομιάς

 Την άμεση ενεργοποίηση διάταξης νόμου που ισχύει από το 2014, χωρίς να έχει τεθεί ακόμη σε πρακτική εφαρμογή και προβλέπει τη δυνατότητα εκχώρησης ακινήτου από τον φορολογούμενο προς το Δημόσιο προκειμένου να καλυφθεί έτσι η υποχρέωση που απορρέει από φόρο κληρονομιάς προανήγγειλε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Αφορμή αποτέλεσε ερώτηση του Δημήτρη Καμμένου, με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ να επικαλείται τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν αποποίηση κληρονομιαίων ακινήτων σε περισσότερες από 45.600 υποθέσεις το 2015.

Ο κ. Καμμένος κάλεσε τον υπουργό οικονομικών, όπως είπε χαρακτηριστικά, να μεριμνήσει ώστε «να μην θρέψουμε ένα νέο κίνημα `δεν κληρονομώ`».

Με βάση την απάντηση του κ. Αλεξιάδη, το υπουργείο οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζει την έκδοση απόφασης με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο προκειμένου να καλυφθούν μόνο υποχρεώσεις φόρων κληρονομιάς.

Υπάρχουν ζητήματα, ανέφερε ο υπουργός, σχετικά με την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου και την επιλογή του ακινήτου το οποίο θα εκχωρείται, διευκρινίζοντας ότι και αυτές οι εκκρεμότητες θα επιλύονται με την υπό έκδοση απόφαση.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση όπου η οφειλή υπολείπεται της αξίας του ακινήτου, να επιτρέπονται συμψηφισμοί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Όπως ανέφερε, θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε αν κάποιος χρωστά 30.000 ευρώ και το ακίνητο που εκχωρείται έχει αξία 50.000 ευρώ, η διαφορά των 20.000 ευρώ να μην χάνεται αλλά και ο πολίτης να προστατεύεται και να μην χάνει έσοδα το δημόσιο.

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου 4276/2014 προβλέπεται ότι «με πράξη της φορολογικής διοίκησης, επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολόκληρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται».

Ο κ. Καμμένος, από την πλευρά του, νωρίτερα, είχε παραθέσει το παράδειγμα μιας 73χρονης συνταξιούχου, η οποία κληρονόμησε το 2012 μεγάλη ακίνητη περιουσία, στην οποία αναλογούσε φόρος 465.000 ευρώ. Η εφορία προέβη σε διακανονισμό της οφειλής σε 12 διμηνιαίες δόσεις ύψους 38.763 ευρώ έκαστη. Όπως ανέφερε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, προφανώς η γυναίκα αυτή δεν μπορεί να πληρώσει και από το Δεκέμβριο του 2013, της κατάσχονται τα ενοίκια του ακινήτου. «Δεν έχει ούτε τα μισθώματα για να πληρώνει το φόρο», ανέφερε ο βουλευτής.

Στο πλαίσιο της απάντησής του ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ακόμα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεπεράσουμε τις αδικίες του φορολογικού συστήματος. «Δεν υπερασπιζόμαστε το φορολογικό σύστημα που έχουμε, θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα, να κρατήσουμε τα δίκαια και να ξεπεράσουμε τις αδικίες», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας ότι η ακίνητη περιουσία έχει επιβαρυνθεί υπερβολικά με φόρους.

Υπενθύμισε πάντως στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι με δικές τους παρεμβάσεις η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων, από τα 600 εκατ. το χρόνο έφτασε στα 3,3 δισ.

water-waste.com

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου