Στο προσκήνιο επανέρχεται η υπόθεση της ανάρτησης των δασικών χαρτών στη Χαλκιδική, στο πλαίσιο κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που «καίει» το νομό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μεταγγίτσι του Δήμου Σιθωνίας, όπου εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν… δάσος με ολέθριες συνέπειες για τους κατοίκους-ιδιοκτήτες.
Η σύνταξη των δασικών χαρτών, του «δασικού κτηματολογίου» όπως χαρακτηρίζεται, έγινε με βάση αεροφωτογραφίες του 1945 όταν στη χώρα επικρατούσαν συγκεκριμένες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες.
Αμέσως μετά τη «θύελλα» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου οι κάτοικοι της περιοχής προσπάθησαν να ορθοποδήσουν στρεφόμενοι στην καλλιέργεια εκτάσεων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μετά το 1945, η εικόνα της περιοχής να αλλάξει σε σχέση με όσα αποτυπώθηκαν στην αεροφωτογράφηση της συγκεκριμένης χρονιάς.
Λήψη αεροφωτογραφιών έγινε και το 2007 από την εταιρεία «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε.» προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η σύγκριση των στοιχείων του 1945 με εκείνων του 2007 δημιούργησε νέα δεδομένα και αντιφάσεις ως προς το χαρακτήρα των εκτάσεων.
Έτσι, σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιεργειών του Μεταγγιτσίου αναμένεται να θεωρηθεί ως δασική έκταση.
«Αυτό είναι μια μεγάλη καταστροφή για το χωριό καθώς θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τα χωράφια μας, θα έρθουμε αντιμέτωποι με αυστηρές κυρώσεις και θα χάσουμε και τις επιδοτήσεις» αναφέρει στοhalkidikifocus.gr κάτοικος του Μεταγγιτσίου.
«Οι πρόγονοί μας έπρεπε να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις αυτές για να ζήσουν τις οικογένειες τους μόλις τελείωσε ο πόλεμος, όταν η φτώχεια και η πείνα ‘θέριζαν’» προσθέτει χαρακτηριστικά.
Η τοπική κοινωνία υποστηρίζει ότι δεν επήλθε καμία αλλοίωση στο φυσικό περιβάλλον αφού πρόκειται αποκλειστικά για αγροτικές δραστηριότητες με κυρίαρχο στοιχείο τις ελαιοκαλλιέργειες.
«Δεν χτίσαμε βίλες, ούτε κατασκευάσαμε πισίνες» λέει με αγανάκτηση ένας άλλος κάτοικος του χωριού.
Εξάλλου, όπως υποστηρίζει πρόκειται για εκτάσεις χαμηλής βλάστησης με πουρνάρια και θάμνους.
Ο θόρυβος που έχει προκαλέσει η εξέλιξη οδήγησε τους τοπικούς φορείς στην πραγματοποίηση ενημερωτικής συνάντησης στην Κεντρική Πλατεία, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στις 8.00 το βράδυ.
Ο Δήμος Σιθωνίας
Στις 16 Αυγούστου ο οικείος Δήμος ενημερώθηκε μέσω εγγράφου της εταιρείας «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε.» για την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Μάλιστα, ζητήθηκε από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες να προχωρήσουν«άμεσα στην αποτύπωση των ορίων επί των ενιαίων χαρτογραφικών υποβάθρων που χρησιμοποιούνται στην κατάρτιση των δασικών χαρτών, με χρήση συγκεκριμένης διαδικτυακής εφαρμογής».
Το θέμα συζητήθηκε στις 30 Αυγούστου στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποφασίστηκε ομόφωνα η έκδοση ψηφίσματος-υπομνήματος, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η επικείμενη κύρωση των δασικών χαρτών στη Χαλκιδική θα φέρει στην επιφάνεια το περίπλοκο πρόβλημα της αντιμετώπισης βάσει των διατάξεων του Εθνικού Κτηματολογίου και της Δασικής Νομοθεσίας σε συνδυασμό μ’ αυτές του Συντάγματος του έτους 1975, εκτάσεων, οι οποίες έχουν εκχερσωθεί και έκτοτε καλλιεργούνται γεωργικώς, με αποτέλεσμα αφενός να έχει επέλθει οριστική και μη αναστρέψιμη μεταβολή του φυσικού δασικού περιβάλλοντος, αφετέρου δε οι εν λόγω εκτάσεις να έχουν εν τοις πράγμασι καταστεί ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των αγροτικών πληθυσμών της περιοχής και πυρήνες της αγροτικής οικονομίας της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής».
Σε άλλο σημείο τονίζεται: «Με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς των πρώην δασικών εκτάσεων που βρίσκονται σε γεωργική εκμετάλλευση
α) πριν τεθεί σε ισχύ το Σύνταγμα του 1975 βάσει της σχετικής νομοθεσίας
β) μετά την ισχύ του Συντάγματος του 1975 και έως την 7 Μαρτίου του 2007 που ξεκίνησε η αεροφωτογράφηση της χώρας από την ΕΚΧΑ Α.Ε.
Η δυνατότητα εξαγοράς λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και μεγάλου χρηματικού κόστους στην πράξη έχει μηδενιστεί καθώς το αρμόδιο Δασαρχείο Πολυγύρου έως σήμερα δεν έχει εκδώσει κανέναν τίτλο κυριότητας ούτε έχει νομιμοποιήσει καμία αλλαγή χρήσης όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία».
Το Δημοτικό Συμβούλιο σημειώνει ότι «Μετά την κύρωση των δασικών χαρτών οι συνέπειες σε βάρος των αγροτών που κατέχουν τις συγκεκριμένες εκτάσεις θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς καθώς επέρχεται πλήρης και οριστική απώλεια της ιδιοκτησίας, επιβάλλεται η λήψη μέτρων διοικητικού καταναγκασμού σε βάρος των κατόχων, δημιουργείται το ενδεχόμενο ποινικής τιμωρίας, καθίσταται υποχρεωτική η κήρυξη των εκτάσεων ως αναδασωτέων και καθίσταται πλέον αδύνατη, όπως προβλέπει ρητά το Σύνταγμα, η οποιαδήποτε μεταβολή της χρήσης και προορισμού των εκτάσεων αυτών».
Παράλληλα, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου ενώ μέχρι να ολοκληρωθούν οι τροποποιήσεις ζητά «πάγωμα» της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών.
Στον «αέρα» οι επιδοτήσεις
Μιλώντας στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σιθωνίας Καλλικρατίδας Αρσένης εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την ενιαία ενίσχυση που εισπράττουν οι αγρότες.
«Σε περίπτωση που τα νέα δεδομένα των δασικών χαρτών κοινοποιηθούν στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις»επισημαίνει ο κ. Αρσένης.
Ο ίδιος αναφέρει πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην παρούσα φάση, καθώς οι δασικοί χάρτες αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας.
Τέλος, χαρακτηρίζει ιδιαίτερα υψηλό το τίμημα που έχει καθοριστεί για την εξαγορά των εκτάσεων, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με την περίπτωση στα 350 και 550 ευρώ ανά στρέμμα.
Ερώτηση στη Βουλή από τον Γ. Βαγιωνά
Ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ, Γιώργος Βαγιωνάς φέρνει το μείζον ζήτημα στο ελληνικό Κοινοβούλιο με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Σκουρλέτη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου.
Στο κείμενο της ερώτησής του υπογραμμίζει τον κίνδυνο απώλειας των κοινοτικών ενισχύσεων. «Σήμερα, εάν δεν προηγηθεί της ανάρτησης των χαρτών η παραχώρηση των εκτάσεων αυτών στους δικαιούχους τους και δεν ενημερωθεί ηλεκτρονικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τα όρια των δασικών εκτάσεων, οι καλλιεργητές δεν θα είναι σε θέση να παίρνουν αγροτικές επιδοτήσεις»σημειώνει ο κ. Βαγιωνάς.
«Σε καμία περίπτωση δεν αρνούμαι την ανάγκη σύστασης του άκρως απαραιτήτου Εθνικού Κτηματολογίου, το οποίο αν και έχει δρομολογηθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να ολοκληρωθεί ποτέ. Ωστόσο, η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει έτσι ώστε και το έργο να προχωρήσει και οι αγρότες να μην χάσουν το βιός τους.
Είναι απαραίτητη η συνταγματική αναθεώρηση για να ξεκαθαρίσει το ακανθώδες αυτό ζήτημα.
Ειδικά για τη Χαλκιδική το πρόβλημα αναφέρεται σχεδόν αποκλειστικά σε γηγενείς δενδροκομικές καλλιέργειες, κυρίως ελιάς, που όχι μόνο δεν υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον, σε σχέση με την όποια προηγούμενη μορφή της έκτασης, αλλά αντίθετα,προάγουν τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της οικολογικής ισορροπίας» ξεκαθαρίζει ο τοπικός βουλευτής.
«Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την παραχώρηση των εκτάσεων που εκχερσώθηκαν μέχρι το 2007 τουλάχιστον, και περαιτέρω, κατά αγροτική χρήση, στους καλλιεργητές δικαιούχους, έτσι ώστε να τις αποκτήσουν με χαμηλό τίμημα;
Ποια η θέση του υπουργείου για το ζήτημα αυτό; Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε για να μην χάσουν οι δικαιούχοι τις αγροτικές επιδοτήσεις τους, αλλά και οι κτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις που συνδέονται με τα βοσκοτόπια, καθώς στη Χαλκιδική είναι πολλοί οι αγρότες που ασχολούνται παράλληλα και με την κτηνοτροφία;» ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς.
halkidikifocus.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου