Το παιχνίδι ανάμεσα στις Βρυξέλλες-Ουάσιγκτον και το Βελιγράδι αρχίζει να θυμίζει πολύ έντονα την περίοδο του πολέμου για το Κοσσυφοπέδιο το...
Το παιχνίδι ανάμεσα στις Βρυξέλλες-Ουάσιγκτον και το Βελιγράδι αρχίζει να θυμίζει πολύ έντονα την περίοδο του πολέμου για το Κοσσυφοπέδιο το 1999.Oι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι , οι οποίοι δεν συνήλθαν ακόμη από την «σφαλιάρα» της Βαλονίας στο θέμα της συμφωνίας CETA με τον Καναδά, απέστειλαν τελεσίγραφο στην σερβική κυβέρνηση.
«Η Σερβία τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αποφασίσει είτε με την Ρωσία είτε με την ΕΕ….αλλιώς….. ».
Ο Ρώσος πρέσβης Aleksandar Chepurin είχε αποστείλει προηγουμένως μήνυμα ότι η Σερβία θα έθετε σε κίνδυνο τις σχέσεις με τη Ρωσία μόνο εάν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και ότι η Μόσχα στηρίζει σθεναρά το Βελιγράδι παρά τις εξωτερικές πιέσεις που δέχεται από την δύση.
Οι ομόδοξοι γείτονες μας δέχονται το τελευταίο διάστημα τρομερή πίεση από τη Δύση για να αποφασίσουν ποιου το μέρος θα λάβουν ξεκάθαρα: «Την ΕΕ ή την Ρωσία, ενώ υπάρχουν έτοιμες τρεις παγίδες …», σύμφωνα με τον σερβικό τύπο.
Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Σερβίας στα εγχώρια και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης τηρούν στάση αναμονής στις σχέσεις με ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση αφενός, ενώ κινούνται συνεχώς προς την πλευρά της Ρωσίας, από την άλλη.
Έτσι η κίνηση του Βελιγραδίου να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια την περασμένη Τετάρτη μαζί με τη Ρωσία στην πολιορκημένη συριακή πόλη του Χαλεπίου (με ρωσικό αεροσκάφος), εξόργισε τα μέγιστα τους αξιωματούχους στις ΗΠΑ και την ΕΕ, οι οποίοι απαιτούν την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τους Σέρβους .
Σύμφωνα με δυτικές πηγές, οι εκπρόσωποι της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών έχουν ζητήσει επείγουσα συνάντηση με τις αρχές του Βελιγραδίου για να αποσαφηνιστεί αυτή η ανθρωπιστική δράση, καθώς από κοινού δράση με την Ρωσία, την οποία η δύση θεωρεί υπεύθυνη για εγκλήματα πολέμου στη Συρία, δεν γίνεται πλέον αποδεκτή.
Πριν μερικές ημέρες σερβική ανθρωπιστική βοήθεια μεταφέρθηκε με ρωσικά αεροσκάφη μεταφέροντας στη Συρία κουβέρτες, τρόφιμα και φάρμακα, ενώ ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η χώρα του αναγνωρίζει όλες τις εξωτερικές πιέσεις, αλλά δεν ανησυχεί ούτε φοβάται.
« Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι ότι η Σερβία βοήθησε τους κατοίκους μιας συριακής πολιορκημένης πόλης, αλλά μιλάμε για μια αλλαγή της πολιτική της χώρας προς την Μόσχα», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Ντούσαν Γιάνιτς.
«ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής κάνει ανεκτή την στάση της Σερβίας και την μη συμμετοχή της στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επειδή θεωρήθηκε ως μια χώρα που αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, αλλά οι τελευταίες κινήσεις των αρχών του Βελιγραδίου δείχνουν ότι αυτή η υπομονή είναι στο τέλος», λέει ο πρόεδρος του Κέντρου γεωπολιτικών ζητημάτων Α. Ποπόφ.
Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας στο pentapostagma.gr με τίτλο (Σερβικό Κόμμα: Ετοιμάζουν αντι-ρωσική « χρωματιστή επανάσταση» στην Σερβία), σύμφωνα με το πολιτικό κόμμα «Τρίτη Σερβία», μυστικά στην χώρα προετοιμάζεται η διεξαγωγής μιας νέας « επανάστασης τύπου Μαϊντάν», προσομοιάζοντας στο ουκρανικό μοντέλο.
Το κόμμα αυτό τονίζει ότι η επανάσταση θα είναι ανοικτά αντι-ρωσικού χαρακτήρα και θα στρέφεται ενάντια στις σχέσεις την νυν σερβικής κυβερνήσεως με την Μόσχα.
Ειδικότερα, οι διοργανωτές του αυθόρμητου «κινήματος», έχουν ως στόχο την εξάλειψη όλων των κοινών σχεδίων με την Ρωσία, ενώ για την ίδια την Σερβία « προβλέπεται» ακόμη και μερική απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.
Η αποσταθεροποίηση της χώρας, θα στηριχθεί στην τεχνογνωσία και την εμπειρία του αποκαλούμενου Κέντρου «μη-βίαιων και στρατηγικών ενεργειών» (CANVAS) . Ο επικεφαλής του κέντρου αυτού είναι ο Σρντιάν Πόποβιτς, ένας πρώην ακτιβιστής του κινήματος «Αντίσταση» , που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της ανατροπής, του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αυτή ήταν και η πρώτη επανάσταση που ανταποκρίνονταν στον όρο «χρωματιστή».
Έγκυροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Σερβία θα έχει την «τύχη» της Ουκρανίας μη αποδεχόμενη την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου για να εισέλθει στην ΕΕ , και θα ξαναζήσουμε εποχές Βοσνιακού πολέμου , με χιλιάδες ορθόδοξους εθελοντές εναντίον των Αλβανών και Σαουδαράβων που εδρεύουν σήμερα στην Βοσνία και αναμένουν απλά την «εντολή» για επίθεση.
pentapostagma.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου