«Έχουμε συγκεκριμένα καθήκοντα στις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας»

Τι απαντά η Ένωση Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης
Σε μία σειρά από διευκρινίσεις σχετικά με όσα ανέφερε στο ρεπορτάζ τουhalkidikifocus.gr η Ένωση Υπαλλήλων Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, για τη φύλαξη του σωφρονιστικού καταστήματος (θυμηθείτε εδώ), προχωρά το συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων της Εξωτερικής Φρούρησης.
«Τα υπηρεσιακά καθήκοντα δεν μεταβάλλονται ανάλογα με τη σχέση εργασίας του υπαλλήλου και αυτό ισχύει σε όλο το Δημόσιο Τομέα»υποστηρίζει μιλώντας στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Κασσάνδρας, Παναγιώτης Μανωλιτζάς.
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η εκτέλεση των καθηκόντων, τα οποία έχουν καθοριστεί με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ελέγχονται από Προϊστάμενες Αρχές, καθώς και από τη Διοίκηση της Υπηρεσίας και τη Διεύθυνση των Αγροτικών Φυλακών. «Έχουμε στην ευθύνη μας τις μεταγωγές κρατουμένων, τη φύλαξή τους όταν νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκτελούμε περίπολα μετά από διαταγές του Διοικητή μας, ο οποίος είναι Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, με μεγάλη εμπειρία στα καταστήματα κράτησης, ενώ συνδράμουμε στο Σωφρονιστικό προσωπικό σε περιπτώσεις ανάγκης και γενικά στην αντιμετώπιση των αναγκών των Αγροτικών Φυλακών. Το τελευταίο πραγματοποιείται σε συνεργασία της Διοίκησης της Εξωτερικής Φρούρησης και της Διεύθυνσης του Καταστήματος Κράτησης» εξηγεί ο κ. Μανωλιτζάς.
«Το 2000, οπότε και ιδρύθηκε η συγκεκριμένη υπηρεσία, η Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής ζήτησε να αποδεσμευτεί από τις μεταγωγές και με το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης το 2014, χαρακτηριστήκαμε και επίσημα πλέον ως Τμήμα Εξωτερικής Φρούρησης Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Κασσάνδρας» προσθέτει.
Εκτός από το Προεδρικό Διάταγμα του 2006, με το οποίο θεσμοθετήθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης και ορίστηκαν τα καθήκοντα του προσωπικού, το Υπουργείο Δικαιοσύνης με έγγραφό του, διευκρίνισε πως δεν ανήκει στα καθήκοντα της εν λόγω υπηρεσίας η υπερυψωμένη σκοπιά, με το αιτιολογικό ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στα νομιμά. Επίσης, η τοποθεσία φύλαξής της, βρίσκεται μέσα σε χώρο όπου δεν επιτρέπεται να φέρουν οπλισμό οι υπάλληλοι Εξωτερικοί Φρουροί, καθώς στο σημείο όπου είναι η συγκεκριμένη σκοπιά, υπάρχουν κρατούμενοι με το καθεστώς της ημιελεύθερης διαβίωσης. «Η μοναδική περίπτωση κατά την οποία εισέρχεται οπλισμός εντός της φυλακής είναι μόνο κατά την παραλαβή και παράδοση των κρατουμένων λόγω μεταγωγή τους» υπογραμμίζει ο κ. Μανωλιτζάς.
Στο μεταξύ, παραμένει σε εκκρεμότητα η ίδρυση κλειστού τμήματος στο Αγροτικό Κατάστημα που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.«Όταν η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης γνωστοποίησε τη συγκεκριμένη απόφαση, κατέστησε σαφές ότι η υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης θα αναλάβει τη φύλαξή του κλειστού τμήματος εφόσον ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εργασίες και με την επίσημη έναρξη λειτουργίας του» τονίζει.
Μεγάλη έκταση, πολλές μεταγωγές, λιγοστό προσωπικό
Αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό απόπειρας εισαγωγής ναρκωτικών στις Αγροτικές Φυλακές και στις καταγγελίες περί ανεπαρκούς φύλαξης, επισημαίνει πως η έκταση του Καταστήματος περιλαμβάνει πολλές εκατοντάδες στρέμματα και για την περιμετρική φύλαξή τους απαιτείται μεγάλος αριθμός υπαλλήλων και αρκετών υπηρεσιακών οχημάτων. Τονίζει επίσης ότι η περίμετρος του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης είναι περίπου στα 25χλμ και ο χρόνος διενέργειας της περιπόλου είναι από μονός του μεγάλος.
Αυτή τη στιγμή η δύναμη της Υπηρεσίας ανέρχεται σε 19 Εξωτερικούς Φρουρούς, οι οποίοι σε όλη τη διάρκεια του έτους αναλαμβάνουν μεγάλο αριθμό μεταγωγών όπως και πολυήμερες φυλάξεις κρατουμένων σε νοσοκομεία. «Στα 16 χρονια που εκτελούμε τα καθήκοντα μας στο Αγροτικό Κατάστημα, ποτέ δεν σημειώθηκε απόδραση κρατουμένου είτε κατά την μεταγωγή είτε κατά την φρούρηση στο Νοσοκομείο και είναι γνωστό ότι κατά το παρελθόν έχουν γίνει και συλλήψεις μετά από ελέγχους και περιμετρικά του καταστήματος», σημειώνει ο κ. Μανωλιτζάς. 
«Είμαστε σίγουροι και περήφανοι για το έργο μας. Τα καθήκοντα που μας έχει ορίσει η Πολιτεία τα τηρούμε απαρέγκλιτα. Η φυλακή είναι πλήρης ασφαλείας και οι συνάδελφοι σωφρονιστικοί καθώς και η γειτονική τοπική κοινωνία δεν έχουν να φοβηθούν απολύτως τίποτα» καταλήγει.
Τέλος, απαντώντας στους ισχυρισμούς της Ένωσης Σωφρονιστικών, για τη θέση του φυλακίου της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης και την απόσταση 500 μ. από το Αγροτικό Κατάστημα, ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρουράς αναφέρει ότι μετά από ενέργειες της Ένωσης και με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αναμένεται άμεσα η δημιουργία ενός καινούργιου κτηρίου για την Εξωτερική Φρουρά, με όλα τα εχέγγυα ασφαλείας που προβλέπονται και μετεγκατάσταση της σε κοντινή απόσταση από την πύλη των Αγροτικών Φυλακών.
 halkidikifocus.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου