Εξελίξεις για τα φράγματα της Χαλκιδικής

fragmaΣτο προσκήνιο επανέρχεται η υπόθεση της κατασκευής των τριών μεγάλων φραγμάτων στη Χαλκιδική, ενός ζητήματος που απασχολεί επί πολλές δεκαετίες το νομό. Ας μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν ο προεκλογικός αγώνας πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων στηρίχθηκε σε εξαγγελίες γύρω από την επίλυση του οξυμένου προβλήματος υδροδότησης της περιοχής με την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού μέσω μεγαλόπνοων παρεμβάσεων.Αίσθηση προκαλούν όσα δήλωσε σε συνεντεύξεις του στα δελτία ειδήσεων των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών «ΒΕΡΓΙΝΑ» και «ΖΕΥΣ» ο πρώην βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ, Ευθύμης Καρανάσιος.
KARANASIOS-EGGRAFO-1
Όπως ανέφερε από το 2007, οπότε και μπήκε δυναμικά στον πολιτικό στίβο καταλαμβάνοντας μια θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις εθνικές εκλογές της συγκεκριμένης χρονιάς, έθεσε ως κυρίαρχη προτεραιότητα το θέμα που αφορά τα φράγματα των ποταμών Χαβρία και Ολύνθιου καθώς και της θέσης «Πετρένια» του Γοματίου στο σημερινό Δήμο Αριστοτέλη. «Από το 2007 έως και τα μέσα του 2012 δεν υπήρχε καμία μελέτη για τα πολυσυζητημένα έργα παρά όσα δήλωναν κατά καιρούς εκπρόσωποι φορέων. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένες ενέργειες του πρώηνυφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου, ο οποίος είχε ασχοληθεί σοβαρά με την υπόθεση», αποκάλυψε ο κ. Καρανάσιος. Ο πρώην βουλευτής Χαλκιδικής έδωσε στη δημοσιότητα την οριστική μελέτη του φράγματος του Χαβρία, η οποία όπως τόνισε αποτελεί μια κοπιώδη προσπάθεια σχεδόν ολόκληρης δεκαετίας. «Για να φτάσουμε στην τελική μελέτη προηγήθηκαν συνολικά 19 προμελέτες ώστε να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή του φράγματος», εξήγησε ο κ. Καρανάσιος.
EGGRAFO-LISTA-PROMELETES

Τα 19 «βήματα»
Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσίασε στη «ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ», οι 19 κινήσεις που οδήγησαν στην οριστική μελέτη για το φράγμα του Χαβρία αφορούν μεταξύ άλλων την υδρολογική και διαχειριστική μελέτη λεκάνης απορροής, τη μελέτη των δικτύων, την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, τη γεωτεχνική μελέτη, μια αρχιτεκτονική προμελέτη και τον έλεγχο σεισμικής επάρκειας. Αποκορύφωμα της προσπάθειας, όπως είπε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, ήταν η έκδοση των τευχών δημοπράτησης στις 23 Ιανουαρίου 2015,δύο ημέρες πριν από τις περσινές εκλογές.
Ο σχεδιασμός και τα οφέλη
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Καρανάσιος, η υλοποίηση του έργου του Χαβρία χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Την Α1, την Α2 και τη Β φάση. Η πρώτη περιλαμβάνει έργα στην ευρύτερη περιοχή της Ορμύλιας και ένα μέρος της Σιθωνίας, η δεύτερη φάση το μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου Κασσάνδρας ενώ με την τρίτη θα καλυφθούν πλήρως τόσο η Κασσάνδρα όσο και η Σιθωνία.
XARTHS-ERGA-1
XARTHS-ERGA-ZOOM
Επειδή το φράγμα έχει χωροθετηθεί στην περιοχή της Ορμύλιας, εξετάζονται λύσεις για να εξυπηρετηθούν υδρευτικά οι τοπικές κοινότητες Βραστάμων και Μεταγγιτσίου, οι οποίες βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο σε σχέση με το φράγμα του Χαβρία.
Ο πρώην βουλευτής υπογράμμισε και τα πολλαπλά οφέλη του έργου για τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Χαλκιδικής, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Αξίζει να σημειωθεί πως στο σχεδιασμό εντάχθηκε και ένα υδροηλεκτρικό έργο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο νομό. Η περιοχή της Ορμύλιας θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό και κυρίως στον τομέα της άρδευσης. Ειδικότερα, θα ποτίζονται συνολικά 24 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, από τα οποία τα 12 χιλιάδες θα αρδεύονται με τη φυσική ροή του νερού απευθείας από τους ταμιευτήρες και τα υπόλοιπα με δύο αντλιοστάσια που θα κατασκευαστούν για τη μεταφορά του νερού σε υψηλότερα σημεία.

KARANASIOS-XARTHS-ORMYLIA
XARTHS-ORMYLIA-ZOOM

Με την πλήρη ολοκλήρωση του φράγματος του Χαβρία θα επιλυθεί οριστικά το ζήτημα της επάρκειας και της ποιότητας του πόσιμου νερού για τις περισσότερες τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής. «Ήδη πολλές γεωτρήσεις της Κασσάνδρας αντιμετωπίζουν προβλήματα υφαλμύρωσης ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Σιθωνία», παρατήρησε ο κ. Καρανάσιος. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «όταν ξεκινήσει η λειτουργία του φράγματος, από όλες τις περιοχές που θα εξυπηρετεί, οι υπάρχουσες υδρευτικές γεωτρήσεις τους θα αξιοποιηθούν για την άρδευση των καλλιεργειών και έτσι θα επωφεληθούν ακόμη περισσότερο οι αγρότες περιορίζοντας το κόστος παραγωγής των προϊόντων».

KARANASIOS-YPOMNHMA
YPOMNHMA-FRAGMATA

Το φράγμα του Ολύνθιου
Εκτός από τα φράγματα του Χαβρία και του Γοματίου στο σχεδιασμό εντάσσεται και η κατασκευή αντίστοιχου έργου στον ποταμό Ολύνθιο. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο πρώην βουλευτής «για να ανοίξει ο δρόμος απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ολοκλήρωση των έργων επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικοί κλπ) στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πολυγύρου».Το φράγμα του Ολύνθιου θα εξυπηρετήσει τον διευρυμένο Δήμο Νέας Προποντίδας και θα αρδεύσει τον κάμπο της Νέας Τρίγλιας. Παράλληλα, η ίδια περιοχή θα απαλλαγεί οριστικά από την ύπαρξη αρσενικού σε γεωτρήσεις, ζήτημα που αντιμετωπίζεται σήμερα με τη λειτο

xalkidikifocus
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου