Oι πρόσφυγες θα καταλάβουν ότι δεν θα ανοίξουν τα σύνορα και θα αποχωρήσουν προς τις δομές, εκτιμά το Μαξίμου - Ποιο είναι το σχέδιο της Μέρκελ, για το οποίο θα προσπαθήσει να πείσει τους 27
Την εκκένωση της Ειδομένης από τους πρόσφυγες και μετανάστες δια της πειθούς και σε καμία περίπτωση δια της βίας, προκρίνει πλέον η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να μην επαναληφθούν καταστάσεις όπως η χθεσινή όπου εκατοντάδες απελπισμένοι πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν στα Σκόπια από άλλο σημείο της μεθορίου.Τα γεγονότα προκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη χθες τη νύχτα του πρωθυπουργού με τους αρμόδιους αναπληρωτές υπουργούς, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, Εθνικής 'Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης,Δημήτρη Βίτσα, Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, τον εκπρόσωπο Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργο Κυρίτση, καθώς και συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Τα στελέχη που συμμετείχαν εκτιμούν ότι οι πρόσφυγες που είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη περιμένουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή καθώς ελπίζουν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Εφόσον καταστεί σαφές ότι δεν θα ανοίξουν τα σύνορα τότε θα αρχίσει η διαδικασία για την αποχώρησή τους. Προς τούτο η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει δύο χώρους προσωρινής φιλοξενίας λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση εκτιμά ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει αποσυμφόρηση.
Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε: «Υπάρχει ένα θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο διαπιστώσαμε με την κίνηση μεγάλης ομάδας προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή προς την ΠΓΔΜ. Έχουμε στα χέρια μας φυλλάδια τα οποία δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση, πάρα πολύ επικίνδυνη, διότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων οι οποίοι πέρασαν μέσα από χείμαρρους και ποτάμια. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα φυλλάδια τα οποία διανέμονται, με ψέματα που λέγονται στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, όπως να μην μπαίνουν στα πούλμαν που διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία. Όλα αυτά είναι ψέματα. Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευθούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας. Τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη. Καλούμε επίσης τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους».
Το εάν θα πεισθούν όμως οι πρόσφυγες που βρίσκονται εντός της χώρας να εγκαταλείψουν το ταξείδι κυρίως για την Γερμανία που ξεκίνησαν από την Συρία είναι αμφίβολο. Όσοι είναι κοντά τους και τους βοηθούν διαπιστώνουν ότι κανείς τους δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην Συρία ή στην Τουρκία. Κάπως έτσι είναι σαφές ότι όσοι βρίσκονται στην χώρα και όσοι εισέλθουν μέχρι και εάν βρεθεί μία λύση μέσω συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας θα παραμείνουν στην Ελλάδα.
Χθες το πρωί στην χώρα σύμφωνα με την καταγραφή του Συντονιστικού βρίσκονταν 44.532 πρόσφυγες, με τον μεγαλύτερο αριθμό να διαμένει στη βόρεια Ελλάδα (23.042).
Στα νησιά κατεγράφησαν 9.264 άτομα, με το κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (5.830) και στη Χίο (2.149), ενώ ως τις 8.00 το πρωί σημειώθηκαν 1.255 νέες αφίξεις. Στην Αττική διαμένουν 11.131 άτομα (στο Ελληνικό 4.166, στο λιμάνι του Πειραιά 3.381, στο Σχιστό 2.000) και στην Κεντρική Ελλάδα 1.095.
Όσο αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, στην Ειδομένη συνεχίζουν να βρίσκονται 12.000 άνθρωποι, ενώ στο Χέρσο του Κιλκίς φιλοξενούνται 3.640, στο Πολύκαστρο 3.370 και στα Διαβατά 2.003.
Στην πραγματικότητα οι πρόσφυγες και μετανάστες στην χώρα είναι περισσότεροι καθώς η καταμέτρηση αφορά όσουν βρίσκονται στις επίσημες δομές φιλοξενίας και όχι εκείνους που είναι διασκορπισμένοι και αναζητούν τρόπους να συνεχίσουν το ταξείδι τους.
Ενώ όμως η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της στην Σύνοδο Κορυφής, εν τούτοις αναγνωρίζει ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην χώρα θα παραμείνουν μέχρι και δύο χρόνια. Παράλληλα ο επικεφαλής του Συντονιστικού Δημήτρης Βίτσας εκφράζει αμφιβολίες για το εάν η Τουρκία θα υλοποιήσει την συμφωνία επανεισδοχής.
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πάντως μόνο εύκολη δεν είναι καθώς προβάλλονται αντιρρήσεις από πολλές και διαφορετικές πλευρές. Κατ' αρχήν θα πρέπει η Ευρώπη και η Ελλάδα να αναγνωρίσουν την Τουρκία ως «ασφαλή χώρα» κάτι που είναι αμφίβολο. Αντιδράσεις σε μία τέτοια αναγνώριση υπάρχουν και στο εσωτερικό της Ελλάδας. Ακολούθως θα πρέπει οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης να δεχθούν μετεγκατάσταση προσφύγων στο έδαφός τους, κάτι που επίσης είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο.
Η όποια συμφωνία όμως φέρνει σε δύσκολη θέση και την ελληνική κυβέρνηση παρότι διαφαίνεται κατ' αρχήν υπόγεια αποδοχή του σχεδίου της Άνγκελας Μέρκελ. Η Τουρκία ζητά το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δίχως να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κύπρο. Η κυπριακή κυβέρνηση ήδη προειδοποιεί μέσω διαρροών «ότι δεν θα συναινέσει στο γερμανικής έμπνευσης σχέδιο». Προκύπτει ένα ερώτημα για το ποιά θα είναι η στάση που θα κρατήσει ο κ. Τσίπρας. Αμφίβολο όμως είναι εάν οι ευρωπαϊκής χώρες δεχθούν την χορήγηση βίζας για τους 80 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Εκτιμάται πάντως ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα εξαντλήσει τις δυνατότητες πίεσης για να προχωρήσει το σχέδιο που άλλωστε είναι δικό της προκειμένου να μπορέσει να ανακόψει την ροή προς την Ευρώπη δίχως η ίδια να αναγκαστεί να πάρει θέση υπέρ του κλεισίματος των συνόρων. Πάντως η ελληνική θέση έχει καταρρεύσει, καθώς θεωρείται απίθανο η Σύνοδος Κορυφής να αποφασίσει το άνοιγμα των συνόρων ή την καταδίκη των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου και του Βίζεγκραντ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου