Χαμένοι και κερδισμένοι από τη σύγκρουση στη Βουλή

xamenoi-kai-kerdismenoi-apo-ti-sugkrousi-sti-bouliΣτην χτεσινή πολύωρη συζήτηση στην βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που ολοκληρώθηκε τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες, δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα,  για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, που ήταν το θέμα της συζήτησης. Με την ουσιαστική συμβολή του Π. Κάμμενου ο οποίος πυροδότησε το κλίμα με την τοποθέτησή του, προκλήθηκε ένταση στην αίθουσα με έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ του Ευ. Βενιζέλου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, καταγράφοντας ουσιαστικά την περίτρανη νίκη της πόλωσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Για μία ακόμη φορά η βουλή μετατράπηκε σε «ζούγκλα» όπου κυριάρχησαν οι θανατηφόρες ατάκες μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη και η επίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση χωρίς να επικεντρωθεί κανένα νέο στοιχείο στο επίμαχο θέμα που ήταν η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. 

Η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας επιδίωξαν να αλλάξουν την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου επικεντρώνοντας στην διαπλοκή χωρίς όμως να δικαιώσουν τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει για νέες αποκαλύψεις. 

Από την χτεσινή συζήτηση μεγάλος χαμένος ήταν για μία ακόμα φορά το πολιτικό σύστημα που εγκλωβίστηκε στην τακτική της τεχνητής πόλωσης την ίδια στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα όπως είναι το προσφυγικό αλλά και τα μέτρα περικοπών που θα φτάσουν τα 5.4 δις. ευρώ.
Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να ταυτίσει τον αρχηγό της ΝΔ με το παλαιό πολιτικό σύστημα αξιοποιώντας εντέχνως το επώνυμο του
Μεγάλος χαμένος στην χτεσινή συζήτηση ήταν η συναίνεση και ουσιαστικός διάλογος για την αναζήτηση λύσεωνπου έχει ανάγκη ο τόπος ενώ για μία ακόμη φορά επικράτησε η πόλωση και η αντιπαράθεση χωρίς όρια μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε των αέρα που διαθέτει στις ζητήσεις στην βουλή κυρίως για να επιτείνει το κλίμα πόλωσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων , επικεντρώνοντας τα βέλη του κατά του Κ. Μητσοτάκη.
Από την άλλη πλευρά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης κέρδισε πόντους στο εσωτερικό του κόμματος του από την μετωπική σύγκρουση με τον Πρωθυπουργό. Φώφη Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης έστρεψαν τα βέλη τους κατά του Αλέξη Τσίπρα ενώ ο Πάνος Καμμένος με τις ομιλίες του, έβαζε φωτιά στην αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ προκαλώντας. 


Απειλές Τσίπρα κατά πάντων για διαπλοκή και εκδοτικά συμφέροντα


Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να αξιοποιήσει την άνεση που έχει στις συζητήσεις στην βουλή για να επιτεθεί στον Κ. Μητσοτάκη με …φαρμακερές ατάκες που άφηναν υπόνοιες για την εμπλοκή του ονόματος του Προέδρου της ΝΔ με την υπόθεση της Siemens ή με τον Μ. Παπασταύρου καθώς και με το κύκλωμα δημοσιογράφων – εκβιαστών. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να ταυτίσει τον αρχηγό της ΝΔ με το παλαιό πολιτικό σύστημα αξιοποιώντας εντέχνως το επώνυμο του.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτομιλία του άφηνε να αιωρείται η υπόνοια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπλέκεται στην υπόθεση Siemens και καλύπτει πολιτικά την συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου προσφέροντας προστασία στον συνεργάτη του πρώην Πρωθυπουργού Μ. Παπασταύρου. Προανήγγειλε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα συγκληθεί επιτροπή εμπειρογνωμώνων η οποία θα επαναδιαπραγματευτεί τον δικαστικό συμβιβασμό με την Siemens τον οποίο χαρακτήρισε ως «σκάνδαλο των σκανδάλων». Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο της ΝΔ να συναινέσει παρατηρώντας ειρωνικά ότι «οι γνωριμίες σας με την εταιρεία θα συμβάλει». 
Στην πρωτομιλία του δε, απευθύνθηκε στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι ««ανοίξατε το κουτί της Πανδώρας και θα πάθετε στραπάτσο» ενώ ανέφερε τα χρέη που έχουν τα κόμματα της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα εγκάλεσε τις ηγεσίες τους για χαριστικές διατάξεις σε θαλασσοδάνεια «είτε αφορά στα χρεοκοπημένα κόμματά σας, είτε κάποιους εκδότες». Η παρουσία των 13 τροπολογιών που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που υπέκρυπταν παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, έδωσαν επικοινωνιακούς πόντους στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος πρότεινε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις συμβάσεις που συνήψαν οι τράπεζες με τα δύο κόμματα. Όπως είπε το πόρισμα αυτό «δεν θα βγει του Αγίου Ποτέ, αλλά το αργότερο τέλη Μαΐου» για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια. 
««Δήθεν εθνικές ευαισθησίες και τελικά δεν τρέχει τίποτα κ. Καμμένε. Σας βλέπω στα υπουργικά έδρανα, μαζί με τον κ. Μουζάλα, Αυτό λέγεται αυτοεξελισμός»

Κ. Μητσοτάκης: η απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος ΣΥΡΙΖΑ


Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε να κερδίζει στα σημεία κατά την πρώτη ομιλία του όπου εμφανίστηκε συγκροτημένος και με επιχειρήματα κατά της κυβέρνησης. Αμφισβήτησε το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης και επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το προσφυγικό πρόβλημα. «Τολμήστε να πάτε στην Ειδομένη κ. Τσίπρα. Ο δήθεν ανθρωπισμός σας βουλιάζει στις λάσπες... Δεν ξέρω αν θα κάνετε τους μετανάστες επενδυτές, αλλά σίγουρα θα κάνετε τους επενδυτές μετανάστες», είπε χαρακτηριστικά. Έβαλε στο στόχαστρο τον Π. Καμμένο αναφερόμενος στην αντιπαράθεση με τον Γ. Μουζάλα για τις δηλώσεις περί Μακεδονίας: ««Δήθεν εθνικές ευαισθησίες και τελικά δεν τρέχει τίποτα κ. Καμμένε. Σας βλέπω στα υπουργικά έδρανα, μαζί με τον κ. Μουζάλα, Αυτό λέγεται αυτοεξελισμός». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα των ακβιαστών που ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να συνδέσει με την ΝΔ αποκαλύπτοντας έγγραφο με το οποίο φαίνεται ότι η Ακρόπολη είχε συνάψει διαφημιστική συνεργασία με την ΕΡΤ.
Και διερωτήθηκε αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Γιατί ένας «πολέμιος της διαπλοκής» συναντήθηκε με «έναν βαρώνο της διαπλοκής; Για να πει όχι; Ή μήπως το "όχι" έγινε ναι στις μυστικές συναντήσεις, όπως με το δημοψήφισμα;», επιδεικνύοντας παράλληλα πρωτοσέλιδα εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη εγκωμιαστικών για τον κ.Τσίπρα. Ολοκλήρωσε την ομιλία του ζητώντας εκλογές υποστηρίζοντας ότι είναι μεγαλύτερο το κόστος από την παραμονή ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. 
Ο Πάνος Καμμένος ανέλαβε τον ρόλο να επιτεθεί κατά μέτωπο σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  επαναφέροντας το θέμα των εξοπλισμών και προκαλώντας κομφούζιο στην αίθουσα από τις  αντιδράσεις. Ξεκαθάρισε όμως δεν θα θέσει θέμα στην κυβέρνηση για το λεκτικό ατόπημα του  Γ. Μουζάλα όπως το χαρακτήρισε και προκάλεσε την ΝΔ να κάνει πρόταση μομφής στον αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. 
Ο ρόλος του Πάνου Καμμένου στην συζήτηση ήταν εμφανής. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιτέθηκε στη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά και κατά του Κ. 
Μητσοτάκη εμφανιζόμενος ως εκπρόσωπος της ψυχής της παράταξης, αλλά και κατά του ΠΑΣΟΚ προκαλώντας τον Ευ. Βενιζέλο τον οποίο κατονόμασε για την υπόθεση των υποβρυχίων. 
Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ έβαζε φωτιά στην συζήτηση και παράλληλα μιλούσε για λογαριασμό της συγκυβέρνησης χρησιμοποιώντας ευθείες βολές κατά των κυβερνητικών αντιπάλων
Δεύτερος γύρος Τσίπρα – Μητσοτάκη: είσαι συκοφάντης – κάτσε κάτω δεν ανακαλώ Ο δεύτερος γύρος της αντιπαράθεσης μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της  αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίστηκε από σκληρές εκφράσεις μεταξύ των δύο αντρών. 
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανώς αναζητούσε αφορμή να επιτεθεί στον Κ. Μητσοτάκη και στην ομιλία του κατ΄ αρχήν σημείωσε ότι η συνεργασία του κυκλώματος των εκβιαστών με την ΕΡΤ έγινε την εποχή της ΝΕΡΙΤ επί κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Προβαίνοντας σε μία παρουσίαση που πρόσθετε πόντους στην επικοινωνιακή του τακτική ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσιάζει πρωτοσέλιδα των εφημερίδων Βήμα και Τα Νέα ταυτίζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα πρωτοσέλιδα του ΔΟΛ.
Αρνήθηκε τις εκλογές και απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη είπε :«Χάσατε τρεις εκλογές, θέλετε να χάσετε και τέταρτη; Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και τότε θα κριθούμε όλοι». Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερομιλία του συνέχισε την επίθεση στην κυβέρνηση αντιπροτείνοντας να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική για τα δάνεια  των κομμάτων ζητώντας την στήριξη της κυβέρνησης σε εξεταστική για τα capital controls. «Εσείς θα ψηφίσετε την πρότασή που ετοιμάζουμε για εξεταστική επιτροπή περί capital controls, για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο τρίτο μνημόνιο και τα plan B του Βαρουφάκη;», ρώτησε τον πρωθυπουργό στην δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επέμεινε για τις δηλώσεις Μουζάλα περί Μακεδονίας παρουσιάζοντας απόσπασμα ανακοίνωσης στελεχών του  ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αναφέρεται πως δεν βλέπουν κάποιο πρόβλημα να ονομάζεται η πΓΔΜ  όπως επιθυμεί, ακόμη και «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ζητώντας από τον κ.Καμμένο να πάρει θέση. Το κείμενο υπογράφουν οι κύριοι Καρανίκας, Τσακαλώτος και η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Ένταση όμως προκλήθηκε μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα όταν ο αρχηγός της  αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι ένας εκ των τριών του κυκλώματος εκβιαστών ήταν πρώην συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός αντέδρασε έντονα και ζήτησε από τον  Κ. Μητσοτάκη να ανακαλέσει. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ανακάλεσε και ο 
Πρωθυπουργός τον χαρακτήρισε κοινό συκοφάντη μετά από προσωπικές αντεγκλήσεις.

thetoc
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου