Το απόλυτο χάος εξακολουθεί να επικρατεί στη μεθόριο Ελλάδας-πΓΔΜ, καθώς η κατάσταση ου διαμορφώνεται δεν καταδεικνύει απλώς την πλήρη ανεπάρκεια του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, αλλά καταλήγει να αφήνει και περιθώρια… άσκησης εξωτερικής πολιτικής στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν παράνομα χθες στην πΓΔΜ θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις σκοπιανές αρχές, η Ελλάδα υποχρεούται να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα βάσει των διεθνών συνθηκών. Οι περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν χθες το απόγευμα στο έδαφος της πΓΔΜ κρατούνται από δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της χώρας στο ακριτικό χωριό Μόι.
Κύκλοι της κυβέρνησης των Σκοπίων κατηγορούν τις ελληνικές αρχές ότι ενορχήστρωσαντην είσοδο των προσφύγων στην ΠΓΔΜ, και αναμένεται να αναγάγουν την υπόθεση σε μείζον διπλωματικό θέμα από την Τρίτη.
Σαφείς αιχμές για τη στάση της Αθήνας άφησε τη Δευτέρα το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Πόποσκι, με αφορμή την είσοδο περίπου 1.000 μεταναστών στο έδαφος της γείτονος. Σημειώνεται ότι από χθες υπήρχαν πληροφορίες ότι η σκοπιανή κυβέρνηση θα αναγάγει το θέμα σε μείζον διπλωματικό ζήτημα.
Όπως μεταδίδει το skai.gr, στο λογαριασμό του στο Twitter, o Πόποφσκι έκανε λόγο για «μαζική οργανωμένη προώθηση» ώστε ομάδες μεταναστών να εισέλθουν στη «Μακεδονία» μέσω παράνομων διελεύσεων. «Η συνέπεια αυτού είναι σαφής: ενθάρρυνση για χρήση παράνομων συνοριακών διαβάσεων με προορισμό τη Γερμανία και αλλού» προσθέτει ο σκοπιανός ΥΠΕΞ.
«Περισσότεροι μετανάστες σε παραγκουπόλεις στη συνοριακή γραμμή ενθαρρύνουν μόνο το λαθρεμπόριο και επιδεινώνουν την ανθρώπινη μεταχείριση» πρόσθεσε, αφήνοντας υπαινιγμούς για την ελληνική κυβέρνηση και την κατάσταση στην Ειδομένη. «Μόνο μια ενιαία και ανθρώπινη απάντηση της ΕΕ μπορεί να αποτρέψει το λαθρεμπόριο των μεταναστών να γίνει καθημερινή ρουτίνα για κάθε χώρα στη διαδρομή (σ.σ το Βαλκανικό διάδρομο» πρόσθεσε ο κ. Ποπόσκι.
Γ. Κυρίτσης: Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην δεχθεί η κυβέρνηση την επανεισδοχή των περίπου χιλίων προσφύγων που πέρασαν χθες Δευτέρα από την Ειδομένη στα Σκόπια, άφησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Γιώργος Κυρίτσης.
«Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών, αν υπάρχει κίνηση για επανεισδοχή τους (σ.σ από την ΠΓΔΜ) θα την εξετάσουμε» δήλωσε o εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό.
Απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις των Σκοπίων ότι η Αθήνα ενορχήστρωσε την είσοδό τους στη χώρα τους. «Η κυβέρνηση ούτε ενθαρρύνει ούτε διευκολύνει, παίζει αποτρεπτικό ρόλο, απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες» τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, «τοπικά έγινε (το περιστατικό) και επί ‘εδάφους’ διάθεσης ανθρώπων να φύγουν, κάποιοι για καλό ή για κακό μοίρασαν το φυλλάδιο (φωτό κάτω η μετάφραση στα Ελληνικά)» «Το να στέλνεις ανθρώπους να περάσουν ποτάμια και χειμάρρους δεν είναι καλή ιδέα όταν είχαν πεθάνει νωρίτερα άνθρωποι (σ.σ στη Γευγελή)» εξήγησε.
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, δήλωσε ακόμη ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να αναλάβουν να φιλοξενήσουν μετανάστες αναλογικά, ενώ δήλωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για τη φιλοξενία των προσφύγων στην Ειδομένη. «Θεωρείτε ότι μάς περιποιεί τιμή αυτή η εικόνα; Προτεραιότητά μας να μεταφερθούν σε κέντρα οργανωμένης φιλοξενίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης χαρακτήρισε επίσης ως «επιστημονική φαντασία» το ενδεχόμενο να βρεθούν 50 με 60.000 μετανάστες στην Ειδομένη.
Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης χαρακτήρισε επίσης ως «επιστημονική φαντασία» το ενδεχόμενο να βρεθούν 50 με 60.000 μετανάστες στην Ειδομένη.
O κ. Κυρίτσης ανακοίνωσε ότι θα στηθεί σύστημα Wi-Fi στην Ειδομένη, προσφορά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ανοίγουν στη νέα αραβόφωνη σελίδα του ΑΜΠΕ για την αξιόπιστη ενημέρωσή τους.
Κίνδυνος διπλωματικής κρίσης
Για γριφώδη δήλωση του εκπροσώπου του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό σχετικά με το αν η κυβέρνηση θα δεχθεί τους μετανάστες που πέρασαν στα Σκόπια πίσω ή όχι, έκανε λόγο μέσω του ΣΚΑΪ ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σε λίγη ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει εκτάκτως στην Ειδομένη.
Εξάλλου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, "υπό το φως των τελευταίων σοβαρών εξελίξεων, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέπτεται εκτάκτως εντός των επόμενων ωρών την Ειδομένη".
«Είναι πολύ ανησυχητικά τα πράγματα... Κινδυνεύουμε και με μια τρίτη -διπλωματική- κρίση (...) είναι no man’s land χωρίς έλεγχο για τίποτε είναι Ειδομένη... Η Ελλάδα από χώρα διέλευσης εξελίσσεται σε χώρα παραμονής και πολύ φοβούμαι σε χώρα διακίνησης μεταναστών» προειδοποίησε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Κινδυνεύουμε και με μια τρίτη -διπλωματική- κρίση, τη στιγμή που η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση είναι παγωμένη και το προσφυγικό έχει πάρει επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις» δήλωσε ακόμη ο βουλευτής της ΝΔ.
Εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια 300-400 πρόσφυγες
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, αρχικά οι 700 με 800 πρόσφυγες που έφυγαν από τον καταυλισμό ψάχνοντας για πέρασμα στα σύνορα έφθασαν στην περιοχή «Χαμηλό», πέρασαν το χείμαρρο, που αποτελεί και το φυσικό σύνορο της περιοχής και πέρασαν στην άλλη πλευρά.
Στο σημείο εκείνο του φράχτη εκείνη την ώρα περιπολούσαν δύο αστυνομικοί, η σκοπιανή πλευρά ήταν απροετοίμαστη με απλά λόγια, οι αστυνομικοί αιφνιδιάστηκαν και έτσι οι 700 με 800 πρόσφυγες πέρασαν κανονικά τα σύνορα και κατευθύνθηκαν στο χωριό των Σκοπίων Μόι.
Λίγες ώρες αργότερα ξεκίνησε από την Ειδομένη μια ακόμη ομάδα προσφύγων και μεταναστών, 300 με 400 ατόμων οι οποίοι όμως, παρέμεναν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στον χείμαρρο και τον φράχτη. Και αυτό γιατί οι σκοπιανές αρχές μετά το πρώτο κύμα προσφύγων που πέρασε τα σύνορα αφού τους είχε αιφνιδιάσει, πήρε τα μέτρα της, κατεβάζοντας άνδρες της στο φράχτη οι οποίοι και εμπόδισαν την είσοδο της επόμενης φουρνιάς προσφύγων που επιχείρησαν να περάσουν το φράχτη.
Οι άνθρωποι αυτοί αρνούνταν αρχικά να φύγουν από το σημείο ελπίζοντας ότι, όπως και οι άλλοι, θα καταφέρουν να περάσουν το φράχτη. Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έστησαν πρόχειρα σκηνές και τους εφοδίασαν με κουβέρτες, αδιάβροχα, σάντουιτς και νερά, ενώ στο σημείο παρέμεινε τη νύχτα και δύναμη της ΕΛΑΣ.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού της πΓΔΜ, ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της γειτονικής χώρας στο ύψος του περάσματος, το οποίο χρησιμοποίησαν χθες χίλιοι περίπου πρόσφυγες για να εισέλθουν στην γειτονική χώρα.
Κατόπιν αυτού κατά ομάδες οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν το Χαμηλό και επιστρέφουν στον καταυλισμό όπου οι συνθήκες διαβίωσης έγιναν ακόμα πιο δύσκολες, καθώς βρέχει από το πρωί και το κρύο είναι δυνατό.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου