Δέκα νεκροί από καμικάζι δίπλα στην Αγιά Σοφιά και το Μπλε τζαμί

isxuri-ekriksi-me-traumaties-stin-kwnstantinoupoliΤουλάχιστον 10 νεκροί και 15 τραυματίες, οι τρεις σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, στο πιο τουριστικό σημείο της πόλης εκεί που βρίσκεται η Αγιά Σοφιά, το Μπλε Τζαμί και άλλα μνημεία. Αυτή την ώρα επικρατεί πανικός και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση από καμικάζι που ανατινάχτηκε κοντά σε στάση τραμ όπου βρίσκονταν τουρίστες.  Η επίσημη ανακοίνωση για τον αριθμό των θυμάτων έγινε από την ιστοσελίδα του κυβερνήτη της τουρκικής μεγαλούπολης.  Σύμφωνα με τη Radical και το CNN Turk ανάμεσα στους τραυματίες είναι Γερμανοί και Νορβηγοί τουρίστες. 
Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι είδε άτομο που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά στον τόπο της έκρηξης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για μία επιβεβαιωμένη πληροφορία.
Αμέσως μετά την επίθεση ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ενώ όπως μεταδίδουν ξένοι δημοσιογράφοι η Τουρκία προχώρησε στην προσφιλή πλέον μέθοδο, να επιβάλει μπλακ άουτ στην μετάδοση ειδήσεων σε σχέση με την επίθεση.


Υπ. Εξωτερικών: Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Ελληνες

Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από την πολύνεκρη έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών. «Το Γενικό μας Προξενείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τοπικές αρχές και επιτόπου στο σημείο της έκρηξης», αναφέρει επίσης και καταλήγει: «Απερίφραστη η καταδίκη της πολύνεκρης έκρηξης. Αμέριστη η συμπαράστασή μας στην Τουρκία και στις οικογένειες των θυμάτων» αναφέρεται σε μήνυμα του υπουργείου στο Twitter.
Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι αρχές ερευνούν για τον τύπο των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν διευρύνει την ακτίνα της περιοχής που έχουν αποκλείσει καθώς φοβούνται και δεύτερη επίθεση.



Πτώση καταγράφουν οι τιμές των τουρκικών μετοχών και ομολόγων καθώς και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας μετά την έκρηξη. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 0,2% στις 3,0438 λίρες ανά δολάριο, χάνοντας κέρδη έως 0,2% που σημείωνε νωρίτερα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Borsa Istanbul 100 αντέστρεψε τα κέρδη έως 0,7% που σημείωνε και καταγράφει απώλειες 0,4%. Οι τιμές των τουρκικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν, ωθώντας τις αποδόσεις τους σε άνοδο 8 μονάδων βάσης στο 11,39%. «Πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι κινούν και πάλι τις εγχώριες αγορές. Αυτό θα φέρει το νόμισμα σε αρνητικό έδαφος. Περιμένω περαιτέρω πωλήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής συναλλαγών της τράπεζας ING στην Κωνσταντινούπολη.
Την ίδια ώρα, φωτιά ξέσπασε σε οκταώροφο υπό κατασκευή ξενοδοχείο στην περιοχή Maltepe της Κωνσταντινούπολης.





 


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου