Αννα Διαμαντοπούλου: Ο Τσίπρας είναι ανίκανος στη διακυβέρνηση- Δεν θα συμμετείχα σε Οικουμενική

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Μακεδονία» δηλώνει άρνηση να συμμετάσχει σε ένα οικουμενικό σχήμα διακυβέρνησης, καθώς θεωρεί τον Αλ. Τσίπρα απόλυτα ανίκανο στη διακυβέρνηση, ενώ για την κεντροαριστερά προτείνει ένα νέο κόμμα πέρα από ξεπερασμένες ιδεοληψίες και μεταμοντέρνους νεωτερισμούς…
Κυρία Διαμαντοπούλου, η χώρα, όπως όλα δείχνουν, εισέρχεται σε ένα νέο κύκλο πολιτικής αναζήτησης. Τα μέτρα και το μείγμα πολιτικής που επιβάλλουν οι δανειστές προκαλούν αντιδράσεις. Μπορεί να βγει το πρόγραμμα μόνον με φόρους και περικοπές; Θα αντέξει η κυβέρνηση;
Η χώρα καλείται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που είναι αποτέλεσμα της άγνοιας, των λάθος επιλογών και της διαπραγματευτικής ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η 26η του Γενάρη είναι η ημερομηνία κατά την οποία αρχίζουν οι ευθύνες για το τρίτο μνημόνιο, το οποίο περιλαμβάνει μία λίστα αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, αλλά οι επιλογές που έγιναν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι οι πλέον καταστροφικές μέχρι σήμερα. Μόνον φόροι και περικοπές. Το μεγάλο έλλειμμα είναι ότι δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο πέρα από το μνημόνιο. H κυβέρνηση δεν έχει να προτείνει και να εφαρμόσει κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάπτυξη, δηλαδή θέσεις εργασίας.
Υπάρχουν σενάρια περί νέας συμμαχικής κυβέρνησης, είτε ευρύτατης συνεργασίας με “προοδευτικό κεντροαριστερό” πρόσημο είτε οικουμενικής, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, δηλαδή και της ΝΔ. Ποιο σχήμα θα ήταν πιο αποτελεσματικό;
Η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που να αφορά την παραγωγή και τους θεσμούς. Όταν αυτό κατατεθεί, θα διαμορφωθούν οι πολιτικές συμμαχίες, που θα οδηγήσουν στην υλοποίησή του και στην έξοδο από την κρίση. Συνεργασίες που μοιράζουν υπουργεία, συμμαχίες που απλώς… σπρώχνουν το χρόνο μέχρι τις εκλογές και αποϊδεολογικοποιημένα “deals εξουσίας” δεν μπορούν να έχουν κανένα αποτέλεσμα.
Αν σας καλούσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος να σημειωθεί έχει κάνει βήματα προς τον κεντρώο χώρο, να συμμετάσχετε σε μία νέα συμμαχική κυβέρνηση, τι θα απαντούσατε και με ποιες διαθέσεις και προθέσεις;
Ο κ. Τσίπρας στους δέκα μήνες πρωθυπουργίας του αποδέχθηκε και εφαρμόζει αυτό που ο ίδιος ονόμασε “νεοφιλελευθερισμό”… Δεν βλέπω κανένα βήμα προς το κέντρο, αντίθετα βλέπω μία ακραία αριστερή ρητορική, περιφρόνηση και απαξίωση των πολιτικών αντιπάλων, ανικανότητα διακυβέρνησης και ξήλωμα μεταρρυθμίσεων. Δεν βλέπω λοιπόν γιατί θα μπορούσα να θεωρήσω θετική οποιαδήποτε συμμετοχή μου.
Στο χώρο της κεντροαριστεράς έχει ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος για την πορεία του χώρου. Το ΠΑΣΟΚ συγκροτεί τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι επιτροπές διαλόγου, υπάρχει και το ΚΙΔΗΣΟ. Γιατί είναι αδύνατη η σύγκλιση; Είναι θέμα ηγεσίας ή πολιτικής ωριμότητας;
Η κρίση, που επηρέασε αρνητικά τη ζωή των ανθρώπων και την προοπτική των νέων, διέλυσε το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης. Τα υπάρχοντα σχήματα έχουν αδυναμία να εμπνεύσουν, να κινητοποιήσουν και να προκαλέσουν την εμπιστοσύνη της αναγκαίας κρίσιμης μάζας. Προσωπικά πιστεύω ότι η απάντηση στην κατάτμηση του χώρου δεν είναι οι “συγκολλήσεις” ή τα “ομοσπονδιακού τύπου” κόμματα. Οι ηγεσίες οφείλουν να κάνουν ένα βήμα πίσω και να υπάρξει αυτοδιάθεση προσώπων, κομμάτων και κινήσεων για τη δημιουργία ενός νέου φορέα. Αυτό απαιτεί μία ηγετική ομάδα με όραμα και συλλογικότητα, που θα οργανώσει ένα συνέδριο με σαφές πολιτικό, ιδεολογικό στίγμα και πρόγραμμα, που θα απαντά στο ερώτημα “πώς θα βγούμε από την κρίση;”.
Απλά χρειαζόμαστε αλήθεια, ισχυρό μεταρρυθμιστικό λόγο, που θα πείθει τους πολίτες και ανθρώπους με γνώση, εμπειρία, έργο σε όποιον τομέα ασχολήθηκαν κοινωνικά ή επαγγελματικά. Ούτε ξεπερασμένες ιδεοληψίες ούτε μεταμοντέρνοι νεωτερισμοί. Η χώρα χρειάζεται δέκα βασικές επιλογές, που θα υπηρετηθούν με επάρκεια, και σε μία πενταετία μπορούμε να έχουμε μία νέα Ελλάδα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα νέο κόμμα και νομίζω ότι μετά και την κυβερνητική εμπειρία ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει η κατάλληλη στιγμή.
Όλοι μιλούν για μεταρρυθμίσεις, αλλά το μόνο που βλέπουν οι πολίτες είναι περικοπές και φόροι. Ποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να προωθηθούν άμεσα για την “καθημερινότητα” στην κοινωνία και την οικονομία;
Θα μπορούσα να απαριθμήσω έναν μεγάλο αριθμό συγκεκριμένων αλλαγών, που ξεκινούν από θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης: Γιατί π.χ. στο ΙΚΑ δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρονική καταγραφή των ενσήμων; Γιατί ο πολίτης να περιμένει ώρες στις ουρές στις εφορίες με ολόκληρο ψηφιακό σύστημα στημένο και σε λειτουργία εδώ και χρόνια; Μέχρι την τρομερή κατάσταση των δικαστηρίων!
Η λειτουργία της αγοράς, η διευκόλυνση των εξαγωγών, το εύκολο άνοιγμα των επιχειρήσεων. Αντί για όλα αυτά όμως θα επέλεγα μία μαγική για τη χώρα μας λέξη. Την αξιοκρατία. Αν καταφέρναμε να μπουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις και όχι οι… συγγενείς, οι κομματικοί και οι “φίλοι”, πάρα πολλά πράγματα θα άλλαζαν γρήγορα στην ελληνική κοινωνία, όπου η υλοποίηση των στόχων θα ήταν κάτι εφικτό και πραγματικό και όχι προεκλογική… αερολογία.

Γνωρίζετε πολύ καλά την Ευρώπη. Γνωρίζετε πρόσωπα και καταστάσεις. Είστε ικανοποιημένη από τη στάση της Ευρώπης στο μείζον και φλέγον θέμα των προσφύγων; Γιατί οι… ανθρωπιστές Ευρωπαίοι χτίζουν φράχτες, αντί να κλείσουν τα μέτωπα που γεννούν την προσφυγιά;
Δεν υπάρχει ενιαία στάση της Ευρώπης. Βλέπουμε ηγέτες να συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά από χώρα σε χώρα και οι θέσεις αυτές να αλλάζουν μέρα με τη μέρα με βάση τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών.
Το προσφυγικό είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, συγκρούσεων για θέματα ενέργειας και θρησκευτική διαμάχης. Το ότι οι πρόσφυγες ζητούν αποκλειστικά να κινηθούν προς την Ευρώπη αποδεικνύει ότι παρά τα προβλήματά της εξακολουθεί να είναι -συγκριτικά με το τι συμβαίνει στον πλανήτη και ειδικά στην περιοχή μας- μία όαση ευημερίας και δημοκρατίας. Αυτό που θα ήθελα να θέσω όμως είναι ότι ακόμη και τώρα δεν έγιναν από τη δύση αυτά που θα έπρεπε να γίνουν πριν από τις στρατιωτικές παρεμβάσεις, για να εμποδιστεί ο ISIS.
Αυτή τη στιγμή αποτελούν προτεραιότητα ο έλεγχος και η δέσμευση των γειτονικών κρατών του ISIS για την παύση κάθε οικονομικής συναλλαγής, με στόχο να περιοριστούν η δράση του αλλά και τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Πηγή: Συνέντευξη στον Φίλιππο Δεργιαδέ
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 29 Νοεμβρίου 2015
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου